Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat Arona TGI officiell med gas i tankarna

Nu kommer Seat med en tredje gasdriven modell i Arona TGI. Världspremiär i Paris i veckan och svensk lansering i början av 2019.

Seats minsta suv Arona blir nu mer gasglad än tidigare. Inte gasglad som i många hästkrafter utan gasglad som i gasdrift. Arona TGI har världspremiär på bilsalongen i Paris och lanseras i Sverige under första kvartalet 2019. Preliminär prislapp är från 169 900 kronor, exklusive den statliga bonusen för gasbilar.

Arona TGI sällar sig till Ibiza TGI och Leon TGI. Den gör det med en enliters trepip på 90 hästkrafter under huven, som tillsammans med en sexväxlad manuell låda driver framhjulen.

Gastankarna är tre till antalet. Två är placerade under bagagerumsgolvet och en under baksätet. Dessa kan lagra 14,3 kilo gas som räcker till upp till 40 mils körning. En liten bensintank finns för ytterligare 16 mils körning. Totalt handlar det om 56 mils räckvidd, alltså inte mycket att hänga i julgranen.

Bilen, när den är kall, föredrar bensin när det är lite kallare ute. Under tio minusgrader startar motorn med hjälp av bensinen och en uppvärmningsprocess av gasinjektorerna påbörjas. När denna process är genomförd övergår motorn automatiskt till gasdrift (om det finns gas i tankarna).

Seat Arona TGI gör 0-100 km/h på 12,8 sekunder och toppar 172 km/h.