Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat Ateca – första bilderna och faktan om spanjorernas suv

Numera ska alla ha en suv i modellprogrammet, inklusive Seat. Om en knapp månad är det världspremiär för spanjorernas bidrag i klassen, men redan nu får vi se hur den ser ut. Vi får också reda på att den heter Ateca.

Seat Ateca är officiellt presenterad, mer information på teknikensvarld.se inom kort.

Det har läckt ut officiella bilder på Seats första suv Ateca. Just det, den heter inte Aran som det har ryktats om. Därmed har spanjorerna inte lika mycket att se fram emot när det gäller den officiella avtäckningen (den digitala sägs vara planerad till senare delen av denna dag). Än en gång har Internet tagit kål på spänningen. Inget oss emot förstås, eller hur!?

Utseendemässigt kan vi inte säga att det är en överraskning. Dock inget illa menat, för vi gillar Seats linjer och då framför allt hur Leon ser ut. Just släktskapet med Leon lyser igenom hos Ateca, även om skillnader finns i plåtveck, strålkastare, hjulhus och så vidare.

Släktskapet går djupare än så då även insidan är gemensam till stora delar. Ateca bygger nämligen på Volkswagen-gruppens skalbara plattform MQB som förutom Leon också huserar bilar som Volkswagen Golf och nya Tiguan, Audi A3, Skoda Octavia och till och med nya Volkswagen Passat och Skoda Superb.

Enligt preliminära uppgifter som WorldCarFans har tagit del av är fem motoralternativ aktuella till Seat Ateca. Instegsalternativet sägs vara en trecylindrig bensinare på 1,0 liter och 110 hästkrafter. Ett steg upp på bensinstegen hittas en 1,4-litersmaskin med 150 hästkrafter. Denna fyrcylindriga maskin är dessutom utrustad med cylinderavstängning.

För dieselsugna ska det finns en 1,6-litersburk med 110 hästkrafter samt två på 2,0 liter med 150 respektive 184 hästkrafter.

Samtliga motorer är sammangifta med sexväxlade manuella lådor, men till de lite kraftfullare finns dubbelkopplingslåda som tillval. Framhjulsdrift är standard men 4Drive, som fyrhjulsdrift heter på spanska, ska finnas till utvalda modellversioner.