Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat Ateca officiell – fakta, bilder och film

Sent på onsdagskvällen blev den officiell – Seats första suv Ateca. Det Leon-inspirerade högbygget ska börja säljas efter sommaren, men först ska den visas upp i Genève i mars.

https://youtu.be/MHxwgAWWlek

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Efter en bild- och informationsläcka timmarna innan den officiella visningen får vi nu reda på allt om Spaniens första suv – Seat Ateca.

Byggd på VW-gruppens MQB-plattform delar den komponenter med bland annat märkessyskonet Leon, en modell som sägs ha stått för inspirationen vid utvecklingen av suven. Det syns, även om Ateca har sina egna små egenheter.

Än så länge är Seat aningen återhållsamma vad gäller information och specifikationer. Utöver superlativ från vd Luca de Meo och utvecklingschef Matthias Rabe bjuds vi på att suven är 4,36 meter lång och att bagageutrymmet rymmer 510 liter om bilen är framhjulsdriven och 485 liter om den är fyrhjulsdriven. Volymen längst bak kan jämföras med Leon som i halvkombiutförande (4,26 meter lång) rymmer 380 liter och i kombiutförande (4,54 meter) rymmer 587 liter. Vad Ateca väger får vi inte reda på, men enligt spanjorerna ska den vara bland de lättaste i klassen.

Ateca kommer, precis som förhandsuppgifterna aviserade, med fem motorer – två TSI-bensinalternativ och tre TDI-dieselalternativ. Bensinmotorerna utgörs av en 1,0-litersmaskin med 115 hästkrafter och en 1,4-litersmaskin med 150 hästkrafter. Medan förstnämnda ”saknar” en cylinder (den är alltså trecylindrig) är sistnämnda är försedd med cylinderavstängningsteknik för att spara bensin vid låg belastning. Mellan 0,53 och 0,62 liter bensin per mil förbrukar bensinmotorerna, det motsvarar mellan 123 och 141 gram koldioxid per kilometer.

Dieselmotorerna utgörs av en 1,6-litersmaskin på 115 hästkrafter samt två 2,0-litersmaskiner med 150 respektive 190 hästkrafter. Mellan 0,43 och 0,50 liter per mil vill de ha vid blandad körning, något som motsvarar mellan 112 och 131 gram koldioxid per kilometer.

Sexväxlade manuella lådor är standard men sjustegade dubbelkopplingslådor finns som tillval till vissa av motorerna. Ett annat intressant tillval är 4Drive, det vill säga Seats benämning på fyrhjulsdrift.

Förutom att – enligt Seat – bjuda på körglädje bjuds föraren och de åkande i Ateca på flera olika förar- och säkerhetsassistanssystem. Exempelvis finns det till den spanska suven Traffic Jam Assist som avlastar föraren i kösituationer genom att bilen gasar, bromsar och styr själv i upp till 60 km/h, Emergency Assist som varnar föraren vid exempelvis trötthet, och skulle det inte hjälpa kör bilen på egen hand åt sidan, döda vinkeln-varnare, adaptiv farthållare med autobroms, varningssystem för korsande trafik bakom bilen, vägskyltsigenkänning, full LED-strålkastare och mycket mera.

Insidan är väldigt lik insidan hos Leon, men med vissa skillnader. Här finner man – om bilen är utrustad med Media System plus – en åtta tum stor pekskärm, trådlös mobiltelefonladdning och goda uppkopplingsmöjligheter för att få ut mer av både bilen och mobiltelefonen.

I slutet av augusti är det svensk lansering av Seat Ateca. Några priser finns ännu inte, utan de presenteras under april månad. Men redan i dag tror sig Seat i Sverige ha ett par intressanta alternativ för tjänstebilsförare som är ute efter en suv i denna mellanstora storlek.

– Seat Ateca ger oss en bra ingång på tjänstebilsmarknaden och med exempelvis TSI 150 eller TDI 190 med DSG och fyrhjulsdrift i Xellence-utförande har vi en perfekt bil att erbjuda tjänstebilsföraren, säger Per Brinkenberg som är märkeschef på Seat Sverige, och fortsätter:

– Vi kommer även att ha utmärkta erbjudanden till privatkunder som till exempel en framhjulsdriven bensinmotor på 115 eller 150 hästkrafter och det i kombination med ett attraktivt privatleasingserbjudande. Vi slutade som tredje största bilmärke på privatleasing förra året.