Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat Ateca – tre snabba från provkörningen

Spanska Seat har äntligen fått sin första suvmodell och Erik Wedberg har tagit sig till Barcelona för en första provkörning. Räcker nya Ateca för att lyfta Seat till nya höjder?

Hej Erik, det verkar som att du har lyckats trotsa flygstrejken och tagit dig till Spanien?

– Ja, som tur är har ju norrmännen ett flygbolag vars piloter inte strejkar just nu så det var inga problem att komma hit ned till värmen och lanseringen av Seat Ateca.

Några stora överraskningar?

– Absolut inte. Liksom nya Tiguan byggs Ateca på MQB-plattformen och den börjar vi ju kunna vid det här laget. Alla delar känns igen och på förarplats är det svårt att skilja den från Tiguan. Självklart är motorutbudet detsamma som hos Volkswagen. Hittills har jag kört Ateca med dieselmotorerna på 150 och 190 hästkrafter. Den senare väntas bli storsäljare på tjänstebilsfronten. Det finns bensinare också för att tilltala privatköpare.

Något måste väl skilja mellan bilarna?

– Jo, jag tycker att Seaten är snyggare. Den är också 13 centimeter kortare vilket gör att lastutrymmet krymper jämfört med Tiguan. 520 lådliter med framhjulsdrift och 485 med fyrhjulsdrift jämfört med 615 liter för Tiguan. Överhänget bak är kortare. Det förklarar saken.

Och köra?

– Som förväntat av en MQB-baserad bil. Den rullar fint och komfortabelt, är tyst och ganska lättstyrd. Mycket mer om hur den upplevs på vägen, bakom ratten och i baksätet berättar jag i tidningen.

Toppen, men du... när dyker den upp i Sverige?

– Sent i augusti. Men den går att beställa redan nu, från 204 900 kronor.

Hela provkörningsrapporten läser du i Teknikens Värld nummer 16/2016. Det får du inte missa!