Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat återupplivar klassikern 600 – som koncept

På bilsalongen i Barcelona senare i maj tar Seat med sig flertalet bilmodeller samt – den kanske intressantaste av dem alla – en designstudie baserad på märkets mest klassiska modell 600.

Nya Ibiza, Leon Cupra med 300 hästkrafter och Ateca FR kommer att stå uppställda när det blir bilsalongsdags i Seats hemstad Barcelona om en dryg vecka. Dessa bilar har vi redan avhandlat på ett eller flera vis, så vi riktar våra blickar mot en konceptbil som ska ställas ut parallellt med de övriga.

Seat har nämligen skapat en konceptbil med märkets mest ikoniska modell 600 som förlaga. Mer specifikt är det 600D med fällbart tygtak som stått förebild för konceptbilen som kallas 600 BMS. Seat säger att bilen endast är en konceptbil som ska fungera som ett designexperiment och att vi inte ska förvänta oss något mer, men kunde Fiat väcka liv i 500:an för tio år sedan kan Seat göra detsamma med sin 600. Seat 600 är för övrigt syskonmodell till Fiat 600 då den byggdes på licens av Seat mellan 1957 och 1973.

Anledningen till att 600:an väcks till liv av spanjorerna, om än för en show, är just för att det är 60 år sedan produktionen av originalet drog igång. Konceptbilen sägs behålla originalets hjul och bromsar men ska i övrigt vara uppdaterad med bland annat exklusiv läderklädsel.

Originalet. Foto: PujanakOriginalet. Foto: PujanakOriginalet. Foto: Pujanak
Originalet. Foto: Pujanak