080623-seat-exeo
080623-seat-exeo

Seat Exeo kommer 2009

För knappt två månader sedan skrev vi om att Seat ska bygga en ny mellanklassbil baserad på gamla Audi A4 och därmed ärva en hel del drag från sitt koncernsyskon. Nu har Seat officiellt gått ut med att bilen kommer att heta Exeo.

De klassiska modellbeteckningarna från spanska Seat, så som Ibiza, Toledo och Cordoba, ska få sällskap av ett helt nytt namn – Exeo. Namnet ska appliceras på en helt ny lite större modell som är tänkt att se dagens ljus redan nästa år. Bilen baseras på gamla Audi A4 och kommer också att få en hel del drag från Ingolstadt. Anledningen till att Seat satsar på ett nytt namn som inte följer någon geografisk anknytning är att spanjorerna helt enkelt vill förnya varumärket och förbättra företagets image. Exeo kommer från det latinska verbet ”exire” som betyder ungefär ”att gå ett steg längre”, ungefär som Volvo benämnde C30 – ”think outside the box”. Hur långt det där extrasteget blir får vi se när bilen har presenterats i sitt slutliga utförande, men klart är att Seat ger sig in i en hård kamp som domineras av bland annat Volkswagen Passat, Ford Mondeo och så klart Audi A4.

Seat Exeo kommer som vanlig sedanmodell samt som familjemodell vilket med största sannolikhet betyder att det blir en kombiversion.

Den kommer att tillverkas i fabriken i Martorell, Spanien, från och med nästa år. Debuten kommer troligtvis att äga rum på nästa års Genèvesalong även om Seat eventuellt visar en konceptstudie redan i höst på Parissalongen.

Läs mer