Seat första suv 20V20 Concept officiell

Seat visar nya konceptsuven 20V20 – blir det spanska märkets första bil i det växande crossover-segmentet.

Marknaden för crossovers och suvar växer explosionsartat och Seat har hittills inte haft något modell som platsar i segmentet, något det dock ska bli ändring på nu. Konceptsuven som visas i Genève bär namnet 20V20 och vi kan troligen få se den i produktionsform så snart som nästa år.

Storleksmässigt placerar den sig bland bilar som Audi Q5, BMW X3 och Volvo XC60, 466 centimeter på längden, 279 centimeter mellan axlarna och en markfrigång på 22,8 centimeter. Seat utlovar även en lastkapacitet på över 600 liter i bagageutrymmet.

Konceptet rullar på 20-tumsfälgar och har LED-strålkastare som bär samma formspråk som populära Leon. Likt Leon har 20V20 skarpa karossveck och bakifrån påminner den till viss del om Lexus NX.

I kupén ryms fyra separata läderklädda stolar och likt hetaste trenden just nu består instrumentpanelen till större delen av TFT-skärmar, alltså ytterst få fysiska knappar. Produktionsversionen kommer dock mest troligt att få konventionell säteslösning och om antalet skärmar kommer bli lika många som i konceptet återstår att se.

20V20 bygger på Volkswagen-gruppens MQB-plattform som även ligger som grund till Volkswagen Golf, Skoda Octavia och Seat Leon. Likt nyligen nämnda modeller kommer Seats första suv ha ett brett utbud av bensin- och dieselmotorer att välja bland. Bensinare på upp till 300 hästkrafter och dieslar på upp till 240. Seat påpekar även att 20V20 kan vara aktuell för en plug-in hybrid-drivlina.

Enligt uppgift kan produktionsversionen av 20V20 komma så snart som nästa år, men om det stämmer eller vad modellen kommer att heta för vi helt enkelt vänta och se.