Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090507-ibiza-bocanegra090507-ibiza-bocanegra090507-ibiza-bocanegra
090507-ibiza-bocanegra

Seat Ibiza Bocanegra – den svarta munnen är tillbaka

Nu har den svarta munnen tagit sig ända från konceptstadiet till färdig produktionsbil På bilsalongen i Barcelona visar Seat sin nya Ibiza Bocanegra som vi för första gången stiftade bekantskap med förra året.

 Nu har Seats uppskattade koncept från Genèvesalongen i mars förra året äntligen förvandlats till en produktionsfärdig bil. I Genève visades Bocanegra som ett koncept, men under det aggressiva skalet gömde sig den näst intill produktionsfärdiga Ibizan. En månad senare presenterades nya Ibiza – dock med betydligt beskedligare linjer än de som hade visats på Bocanegra-konceptet. Men nu är det arga formerna och den svarta munnen tillbaka. På den internationella bilsalongen i Barcelona drog Seats vd Erich Schmitt täcket av nya Seat Ibiza Bocanegra .

Seat presenterar Ibiza Bocanegra som ett helt nytt tillskott till den allt mer växande Ibiza-familjen, men det som skiljer från vanliga Ibiza FR och Ibiza Cupra är inte mycket mer än kosmetiska detaljer. Den mest uppenbara förändringen är den svarta fronten som ger bilen dess namn (boca negra = svart mun). Vill man vara elak kan man säga att Ibiza har fått en rånarmask. Temat för Bocanegra är färgen svart, vilket syns i fronten med de svarta strålkastarinsatserna och det svarta bikakemönstret i luftintagen. Därutöver skiljer sig Bocanegra från vanliga Ibizor genom de svarta backspegelhusen, det stora soltaket och de speciella 17-tumsfälgarna. Bocanegra-modellerna kan bara fås i färgerna Dakota Red och Candy White. Dessa två kulörer anses vara de som bäst framhäver Bocanegras design. Även invändigt är det svart som gäller. Det är svart, svart och åter svart som gäller. Färgklickarna utgörs av röda sömmar och den röda bokstaven ”B” som återfinns på den i underkant tillplattade ratten och ryggstöden.

Ibiza Bocanegra kan fås med den dubbelturbomatade fyrcylindriga motorn 1,4 TSI som numera finns utspridd över hela VW-familjen. Motorn kan fås i antingen FR-utförande, det vill säga med 150 hästkrafter, eller i Cupra-utförande, vilket ger 180 hästkrafter. I standardutrustningen ingår bland annat Seats XDS-system, vilket inkluderar antisladd och antispinn med en självlåsande differential.

Historien om Bocanegra börjar inte med konceptet på 2008. Den första Seat-bilen som fick smeknamnet Bocanegra var 1200 Sport. Lanseringen av 1200 Sport år 1975 blev något av en milstolpe för den spanska tillverkaren eftersom det var den första modellen som utvecklats helt och hållet av Seat själva i det tekniska centret i hemstaden Martorell. Modellen kom att kallas Bocanegra på grund av sitt svarta och gummibeklädda tryne. Original-Bocanegran hade en 1,2-litersmotor på 67 hästkrafter som tillät en toppfart på 157 km/h. 1977 anslöt den något starkare, men lika svartmunnade Sport 1430. Seat 1200 Sport och Sport 1430 lades ner 1979 efter att ha tillverkats i 19 332 exemplar.

Läs mer

TV-TV