Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080901-seat-ibiza-cupra080901-seat-ibiza-cupra080901-seat-ibiza-cupra
080901-seat-ibiza-cupra

Seat Ibiza Cupra – den spanska ungtjuren är här

Ganska exakt ett halvår efter bilsalongen i Genève får vi nu äntligen se avsikten med Seats koncept Bocanegra. De första bilderna på Seat Ibiza Cupra har släppts och vi kan nu se likheterna mellan konceptet och den prestandastinna verkligheten.

På Genèvesalongen i våras rönte Seats koncept Bocanegra stor uppmärksamhet. Konceptet lovade gott inför den kommande produktionsfärdiga Ibizan. Men när den färdiga Ibizan, med kraftigt nedtonad design, visades kort därefter stod det klart att Bocanegra i stället var en förhandstitt på prestandaversionen Ibiza Cupra. När de första bilderna på Ibiza Cupra nu dyker upp är det kanske många som ändå blir en aning besvikna. Ibiza Cupra ger inte alls samma tjurlika intryck som Bocanegra. Men om inte det yttre övertygar så ska väl ändå det som finns under skalet gjuta nytt mod.

Under den böljande motorhuven gömmer sig en splitter ny 1,4-liters TSI-motor från mamma VW. Med dubbelturbo och sjuväxlad DSG-låda ger motorn som mest 180 hästkrafter. Ibiza Cupra hamnar därmed redan från start något efter konkurrenter som Ford Focus ST och Renault Clio Sport. I övrigt begåvas Ibiza Cupra med Seats ”Agile Chassis”-system, som stramar upp styrning, bromsar, fjädring och växellåda när det behövs. 

Utvändigt skiljer sig Ibiza Cupra från sina tamare syskon främst genom den främre spoilern med de stora luftintagen, den kraftigt markerade diffusern baktill och det centrerade avgasutblåset. De små luftintagen på rad under grillen kan man tycka vad man vill om, annorlunda är de i alla fall.17-tumshjul och Cupra-emblem utspridda över bilen ska också markera det extra pulvret som finns under huven.

Läs mer