Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hasselblad H4D

Seat Ibiza Cupra får mer pulver

Ett år efter uppdateringen av Volkswagen Polo GTI är det nu dags för syskonbilen Seat Ibiza Cupra att ta del av motoruppgraderingen från 1,4 till 1,8 liter och 180 hästkrafter blir plötsligt 192.

När vi för ett par år sedan körde dagens Seat Ibiza i Cupra-utförande fastnade vi för att man får mycket fart för under 200 000 kronor. Men den körningen var med gamla 1,4-litersmotorn med både kompressor och turbo, samma maskin som Volkswagen Polo GTI en gång i tiden hade.

När nu Seat uppdaterar Ibizia Cupra är 1,4-litersmaskinen inte längre med i leken. I stället har Volkswagens direkt- och indirektinsprutade TSI-turbomaskin på 1,8 liter tagit plats under huven, med andra ord samma maskin som Volkswagens motsvarighet Polo GTI presenterades med för ett år sedan.

Det betyder att 180 hästkrafter har blivit 192, att 250 newtonmeter har blivit 320 och att 0-100 km/h nu avverkas på 6,7 sekunder i stället för 6,9 sekunder. Toppfarten har samtidigt höjts tre procent, från 228 till 235 km/h.

– Reaktionssnabb och kraftfull acceleration, knivskarp styrning, bra grepp och bromsar som inte mattas av garanterar den typen av körglädje som Cupra-namnet står för. Nya Ibiza Cupra är ett tydligt exempel på hur vi på Seat förpackar den allra senaste tekniken från Volkswagen Group för att skapa en helt egen och unik paketering, säger Matthias Rabe, chef för forskning och utveckling hos den spanska biltillverkaren.

På andra sidan torpedväggen, från motorns sida sett, har spanjorerna finslipat interiören med bland annat nya, mjuka plastpaneler som ska ge en känsla av högre kvalitet. Ratten är ny om än fortsatt treekrad och infotainmentsystemet med sin skärm är av senaste snitt med bland annat Seat Full Link som tillåter enkel sammankoppling mellan systemet och smarta mobiltelefoner, både iPhone och Android.

En annan nyhet är Cupra Drive Profile som ingår i standardutrustningen. Med detta system kan du som förare välja mellan två körprofiler – komfort eller sport. Stötdämparna och styrningen påverkas av inställningarna.

Den elektroniska diffbromsen XDS, som bland annat underlättar snabba kurvtagningar, ingår fortsatt i standardutrustningen.

Från mitten av september i år går det att beställa uppdaterade Ibiza Cupra. De första leveranserna påbörjas runt årsskiftet. Priset är fortfarande från 199 900 kronor, en rejäl slant billigare än syskonbilen Volkswagen Polo GTI som kostar från 221 900 kronor.