Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Seat Ibiza CupsterSeat Ibiza CupsterSeat Ibiza Cupster
Seat Ibiza Cupster

Seat Ibiza Cupster – ful som stryk eller vacker som få?

Årets GTI-träff i österrikiska Wörthersee bjuder på något mycket udda, nämligen Seat Ibiza med total avsaknad av tak. Seat Ibiza Cupster lär inte plocka skalpen som träffens snyggaste kärra, eller?

Saab visade på Parissalongen 2008 upp konceptbilen 9-X Air. Nu visar Seat upp sin motsvarighet i Ibiza Cupster som ska dra blickarna till sig på den stora VW-träffen i Wörthersee i Österrike i helgen.

Spanjorerna har plockat bort B- och C-stolparna på sin treddörrarsversion av Ibiza. A-stolparna har kapats till halva sin längd och lackerats svarta. Mellan dessa har en svarttonad svagt böjd vindruta monterats. Från A-stolparna och bak har låga och sluttande, även dessa svarttonade, rutor satts dit. Dessa löper hela vägen bak dit C-stolparna normalt skulle ha varit förankrade över bakre hjulhusen. Vi ser också att konstruktionen har gett en något annorlunda skärning av huven upp mot A-stolparna.

 För att som förare och passagerare slippa få munnen full att flugor och annat nyttigt har Seat monterat de båda stolarna åtta centimeter lägre än i vanliga Ibiza.

Baktill har man låtit integrera en vinge på bakluckan som övergår i två svarta pucklar som tornar upp bakom nackskydden. Ibiza Cupster är en tvåsitsig roadster och namnet Cupster är en sammanslagning av Cupra och Roadster.

Under huven sitter en 1,4-liters TSI-maskin på 180 hästkrafter och 250 newtonmeter. Samma maskin som i vanliga Ibiza Cupra. Drivlinan kompletteras av en sjustegad DSG-dubbelkopplingslåda som överför krafterna till framhjulen.

Anledningen till att Seat har vågat sätta kapen i sin Ibiza och visa upp den i detta aldrig tidigare skådade utförande är för att modellen fyller 30 år i år.

Räkna inte med att se Ibiza Cupster hos din lokala Seat-handlare i framtiden.