Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat Ibiza facelift #2 – nu med bättre uppkoppling

Bilsalongen i Barcelona har slagit upp entrédörrarna för i år och en av nyheterna som finns på plats är uppdaterade Seat Ibiza som har fått förändrad motorpalett, justerat chassi och bättre uppkopplingsmöjligheter.

För ett par veckor sedan släppte Seat lös ”nya Alhambra”, när det i själva verket är gamla Alhambra som uppdaterats för att bättre stämma överens med de krav som dagens bilköpare ställer. Nu, under första dagen av bilsalongen i Barcelona 2015, är det dags för uppdaterade Ibiza att kliva fram i rampljuset, och än en gång kallar Seat en uppdaterad modell för ny, trots att det rör sig om en bil som kom 2008 och som sedan dess har sett mer eller mindre likadan ut (2012 presenterades facelift nummer ett).

Enligt Seat är utsidan av Ibiza, som är märkets bästsäljare genom tiderna med över fem miljoner exemplar, så omtyckt av köparna att den inte har behövts göras om. På utsidan noterar vi därför endast nya karossfärger, nya fälgar, uppdaterade strålkastare med LED-varselljus och uppdaterade bakljus.

Lite mer har hänt på insidan. Seat kallar interiören för nydesignad, men det anser vi är att ta i. Grundformen på instrumentbrädan är densamma, likaså ser dörrsidorna ut som tidigare. Däremot har den mjuka övergången mellan instrumentbrädans övre och undre del ersatts av en hårdare. Mittkonsolen är också en aning omarbetad för att kunna husera de nya luftkonditionerings- och infotainmentsystemsdelarna.

Just infotainmentsystemet är av andra generationens Seat Easy Connect med tryckkänslig skärm som i kombination med Media Plus System och Navi System också får MirrorLink-uppkopplingsmöjligheter. På så vis kan man få flertalet funktioner i mobiltelefonen att speglas i infotainmentsystemet. Det finns även stöd för Android Auto och Apply CarPlay.

– Med nya Ibiza öppnar vi ett nytt kapitel inom smarta uppkopplade lösningar. Våra kunder kan fortsätta sin digitala livsstil, även bakom ratten. Viktigast för oss är dock alltid säkra och intuitiva handhavanden, säger Matthias Rabe, som är ansvarig för forskning och utveckling hos Seat.

Under karossen finner vi nyheter som omkalibrerad elservostyrning och förbättrad hjulupphängning för mer komfort.

Motorpaletten, som består av tre- och fyrcylindriga maskiner, har anpassats för att tillmötesgå de hårdare Euro 6-avgaskraven som trädde i kraft 1 september 2014. Det har gett Ibiza lite mer effekt men också lägre förbrukning. Bland nyheterna finns EcoTSI-motorn på 95 hästkrafter som förbrukar 0,41 liter bensin per mil. Det motsvarar 94 gram koldioxid per kilometer och är betydligt lägre än någon av de bensinmotorer som fanns till Ibiza innan uppdateringen.

Största bensinalternativet heter TSI 110 och ersätter gamla TSI 105. Denna maskin kan utrustas med sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda.

Dieselmotorn heter fortsatt TDI 90 men har vässats så att förbrukningen numera är nere i 0,38 liter diesel per mil i stället för 0,42 som tidigare.

Andra nyheter på Ibiza från och med modellår 2016 är multikollisionsbroms (bromsar efter olycka för att förhindra vidare kollisioner), trötthetsvarnare, fler krockkuddar (sex totalt), parkeringssensorer fram och bak, backkamera, DAB digitalradio samt Colour Pack som möjliggör större personliga valmöjligheter vad gäller exteriör och interiör färgsättning.

Efter sommaren står uppdaterade Ibiza hos de svenska Seat-handlarna, i tre-, femdörrars- och kombiutförande.