Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090323-seat-ibiza-st
090323-seat-ibiza-st
090323-seat-ibiza-st
090323-seat-ibiza-st

Seat Ibiza ST kommer nästa år

De närmaste åren planerar spansk-tyska Seat att genomföra en ordentlig modelloffensiv. Tio nya modeller ska lanseras, varav en är Ibiza ST som kommer nästa år. Svensk-favoriterna VW Golf Variant och Ford Focus Kombi får se upp.

I samband med Seats årsmöte avslöjade vd Erich Schmitt att märkets volymmodell Ibiza lanseras i ett tredje karossutförande nästa år. I dagsläget finns tre- och femdörrarsversionerna. Dessa kommer nästa år att få sällskap av en kombimodell, Sports Tourer på Seat-språk. Ibiza ST är dock bara en liten del av Seats kommande modelloffensiv. Enligt Schmitt ska de tyskägda spanjorerna lansera hela tio nya modeller inom de närmaste åren. Exakt vilka som räknas in bland dessa tio är inte känt, men Exeo, Exeo ST, Seats version av VW Up! och en crossover baserad på VW Tiguan bör vara några av dem.

Schmitt ville inte heller avslöja några detaljer om kommande Ibiza ST, endast att den ska byggas jämsides med tre- och femdörrars-Ibizorna i fabriken i Martorell. Precis som resten av Seats modellutbud måste Ibiza ST skilja sig från systermodellerna, i det här fallet Skoda Fabia Combi. Seat har ju tidigare sagts stå för det sportiga inom VW-koncernen och så lär även fallet bli med Ibiza ST. Fokus lär sannolikt inte ligga på utrymmen och funktion utan snarare på snygga linjer och pigga köregenskaper. Motoralternativen lär bli desamma som för övriga Ibizor. Det innebär bensinmotorer på 1,2, 1,4 och 1,6 liter, samt dieselmotorer på 1,4 och 1,9 liter. Räkna även med att det inom kort kommer en hetlevrad Cupra-version med VW-gruppens välkända 1,4-liters TSI-motor med 180 hästkrafter.

Läs mer

Tester och provkörningar

TV-TV