Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100203-seat ibiza st kombi100203-seat ibiza st kombi100203-seat ibiza st kombi
100203-seat ibiza st kombi

Seat Ibiza ST officiell

Seat håller vad de lovar. Nu presenterar de kombiversionen av Ibiza som får tilläggsbeteckningen ST. Världspremiär blir det i Genève om en månad och senare i år finns den i bilhallarna.

Seat lovade i mars förra året att nya Ibiza ska komma som kombimodell i år. I april samma år fick vi se de första skisserna på bilen och på Frankfurtsalongen i höstas fick vi då se något mer greppbart – konceptbilen IBZ.

Seat ser ut att hålla vad de lovade för snart ett år sedan för sent under onsdagen presenterade de Ibiza ST i form av kortare information och en handfull bilder.

Seat Ibiza ST, där ST står för Sport Tourer, är väldigt lik konceptbilen från i höstas, men några läckra detaljer har spanjorerna tyvärr skalat bort. Exempel på sådana är de arga bakljusen med lysdioder och de gömda, integrerade handtagen för bakdörrarna. Synd, främst vad det gäller dörrhandtagen.

ST bildar tredje modellversionen i Ibiza-familjen som tidigare består av tre- (SC) och femdörrarsmodellerna. Ibiza ST är enkelt sett en Ibiza femdörrars som har förlängts med 18 centimeter till 4,23 meter totalt. Största skillnaderna hittar man inte helt oväntat bak på bilen. Bakluckan och bakre stötfångaren är helt omgjord och bakljusen har blivit aningen lägre och betydligt bredare. Fönsterlinjen från C-stolpen och bakåt har rätats ut och en lite större sidoruta omger bagageutrymmets båda sidor.

Att lasta bagageutrymmet ska inte vara några problem om man får tro spanjorerna då de har jobbat extra på att få lastgapet så lågt och brett som möjligt. Upp till 430 liter sväljer utrymmet där bak så länge man behåller baksätet uppfällt. Fäller man ned de delbara baksätet ryms mer, men någon siffra uppger inte Seat ännu. I övrigt nämner de att passagerarutrymmet ska vara imponerande stort. Det återstår att se vid kommande provkörningar och test, men vi vet sedan tidigare att vanliga Ibiza, alltså med tre och fem dörrar, är en trevlig bil att köra med bra utrymme och framstolar som är toppen.

Seat hävdar i pressmaterialet att nya Ibiza ST är sportig. Det behöver vi antagligen inte tvivla på om man tittar på de mindre syskonen utan kombikostym. Både styrning och chassi hänger med bra.

På motorsidan erbjuder spanjorerna sex olika alternativ till Seat Ibiza ST, tre bensin- och tre dieselmotorer med common rail-teknik. Fyra av motorerna är turboladdade och direktinsprutade och effektspannet ligger mellan 70 och 105 hästkrafter. Snålast på bensin- respektive dieselsidan är 1,2 TSI och 1,2 TDI.

Ibiza ST går att utrustas med dubbelkopplingslåda och kommer att finnas med tre olika utrustningsnivåer – Reference, Style och Sport.

Kan vi hoppas på en Cupra med 180 villiga turbohästar? Vi får se vad Seat säger vid avtäckningen på Genèvesalongen nästa månad.

Läs mer

Test och provkörningar