Seat IBL koncept

Seat IBL visar spansk framtid

Vi har tidigare berättat om att Seat Exeo debuterar i ansiktslyft  version på bilsalongen i Frankfurt, men den är inte ensam i den spanska  montern. Här är nämligen Seat IBL, en konceptsedan som ska visa upp  Seats framtida formspråk.

Spanska Seat har länge varit det syskon i den stora Volkswagenfamiljen  som inte riktigt har nått upp till de övriga familjemedlemmarna. Vi har  tidigare rapporterat om hur koncernledningen i Wolfsburg har gett märket  ultimatumet att bli lönsamt eller läggas ned. Av kostnadsskäl har  därför Seat fått hålla till godo med förra generationen Audi A4 milt  omgjord för att passa in i modellprogrammet, omdöpt till Seat Exeo.

Nyligen kunde vi också berätta att just Seat Exeo på bilsalongen i  Frankfurt, som pågår nu i dagarna, skulle visas upp i en ansiktslyft  version för att kunna hänga med ett tag till. Kanske skulle detta hjälpa  till att få upp de tveksamma försäljningssiffrorna för modellen. Då  visste vi inte att Seat Exeo skulle få sällskap av en annan sedanmodell i  Seats monter, men så har nu blivit fallet. Och bilen heter Seat IBL.

Nu är Seat IBL bara en konceptbil, men det bifogade pressmeddelandet  avslöjar att Volkswagen inte har tappat hoppet om sitt sydeuropeiska  problembarn. IBL ska nämligen visa upp formspråket för framtidens Seat,  som ska hamna i produktionsbilar redan från och med nästa år. Vidare  sägs man planera en modelloffensiv som ska bredda märkets produktutbud  ordentligt. Riktigt vad detta innebär återstår väl förvisso att se, men  vi kan nog förvänta oss åtminstone en eller ett par nya modellserier  från Seat inom kort.

IBL är en sedanmodell i halvstort format, och skulle kunna utgöra en  förlaga för en potentiell framtida ny Seat Cordoba eller Seat Toledo.  Konceptbilen, som följer Seats serie av konceptbilar från sportcoupén  IBE och suven IBX, visas upp samtidigt som koncernbrodern från Tjeckien,  Skoda, presenterar sin konceptbil Mission L och det är nog inte en  alltför vågad gissning att bilarna när de väl sätts i produktion kommer  att dela en hel del under skalet. Någon mer info om vad som finns där  vill dock inte Seat ge.