Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110303-seat-ibx
110303-seat-ibx
110303-seat-ibx
110303-seat-ibx Foto: Frank Nowak, nowakstudios

Seat IBX – framtida suvutmanare

Självklart ska även Seat ha en liten suv. På Genèvesalongen visas nya konceptsuven IBX och vi är ganska säkra på vad som finns under Seat-skalet.

Tillströmningen av nya småsuvar verkar aldrig ta slut. Segmentet är redan fyllt till bredden och på Genèvesalongen visar Mazda konceptbilen Minagi som förevisar en kommande CX-5. Men det är förstås inte allt. Även Seat har ett suvkoncept i Genève. Konceptbilen Seat IBX är med all sannolikhet en förhandstitt på en kommande Seat-suv baserad på Volkswagen Tiguan.

Det är tydligt att Seat ser IBX först och främst som ett designkoncept. Drivlinan beskrivs i förbifarten som en avancerad hybriddrivlina med en räckvidd på 45 kilometer vid enbart eldrift. Så, då var den biten avklarad. Seat vill hellre prata om designen som klart och tydligt är en vidareutveckling av formerna på det lilla elkonceptet IBE. De raka och skarpa linjerna skiljer ganska stort mot den Seat-design vi kan se på vägarna idag. De böljande formerna på Ibiza och Leon ser inte ut att få fortsatt förtroende.

– Vi har skapat IBX från genpolen för nästa generations bilar. Detta design-DNA kommer att ha en djupgående inverkan på alla kommande modeller, säger Seats chefdesigner Luc Donckerwolke.

När, eller om (Seat säger ingenting konkret), IBX sätts i produktion kommer den med största sannolikhet att låna teknik av Volskwagen Tiguan. Konceptbilen i Genève är visserligen mindre, endast 426 centimeter lång, men med ett par bakdörrar kan längden bli ungefär densamma som på Tiguan.

https://youtu.be/4PCk5yId-kA?height=347&width=575

Läs mer

Test och provkörningar