Seat Leon Cross Sport – sport på andra våningen

Att Seat är på gång med en suv är ingen hemlighet, men det är inte dags riktigt än. Som uppvärmning visar spanjorerna crossoverkonceptet Leon Cross Sport på Frankfurtsalongen.

Det har länge talats om att Seat behöver en suv i sitt modellutbud och att den är på gång. Seats första suv kunde ha stått utställd på årets Frankfurtsalong, men det gör den inte. I stället visar VW-ägda Seat den sportiga konceptbilen Leon Cross Sport.

Konceptbilen är ingen regelrätt suv, utan bör snarare ses som ett sätt för Seat att förbereda marknaden på att en Seat-suv kommer inom kort. Leon Cross Sport baseras på en tredörrars Leon Cupra men är som synes förhöjd och suvifierad med svarta stötfångare och hjulhus. Markfrigången är 41 millimeter högre än på en vanlig Leon Cupra.

Leon Cross Sport-konceptet har begåvats med samma fyrcylindriga tvålitersmotor som finns i Leon Cupra där den nyligen uppdaterades till att utveckla 290 hästkrafter. I Leon Cross Sport har Seat skruvat upp laddtrycket lite extra och höjt effekten till 300 hästar som skickas till alla fyra hjul. 0-100 km/h ska gå på 4,9 sekunder.