Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091021-seat leon cupra r
091021-seat leon cupra r
091021-seat leon cupra r
091021-seat leon cupra r

Seat Leon Cupra R – direktrapport från provkörningen

Vi tyckte att chefredaktören slitit så hårt den senaste tiden att han hade gjort sig förtjänt av en resa till värmen där han skulle få ta sig an Seats nya busbil Leon Cupra R. Och gissa om han blev glad – bilen imponerar på honom med sin kraft och potens på bana.

Hallå Daniel! Var befinner du dig?

 – Jag är cirka åtta mil nordväst om Barcelona för provkörning av Seat Leon Cupra R, det starkaste som spanjorerna hittills släppt.

Vad är det för färg på bilen du kör?

– Skrikigt grön, ungefär som den på Focus RS. Men Cupra R finns i en mängd färger. Den gröna färgen är ”introduktionsfärgen” så att säga, alla bilar här är gröna. Men den är rätt cool med de snygga vita fälgarna på 19 tum.

Är den till utseendet lika bestialisk som Focus RS?

– Nej, den är mer sansad med mindre kjolpaket och utan gigantisk takvinge. Lite snällare front också. Medan Focus RS skriker ”titta på mig” smälter Cupra R in i mängden på ett bra sätt. Men det döljer sig en riktig busbil bakom den gröna fasaden.

Det kan jag tänka mig, men 265 hästkrafter på framhjulen, hur fungerar det?

– Det är riktigt bra tryck i Cupra R. Vanliga Cupra utan R har 240 hästkrafter och den är skoj, men R:et med 25 extra hästar och annat chassi gör mycket för upplevelsen och prestandan. Laddtrycket i turbon har höjts från 1,8 till 2,2 bar och det ger extra effekt och vridet ökar samtidigt från 300 till 350 newtonmeter. Bilen är fantastiskt skoj på motorcykelbanan. Kurvtagningarna går som en dans tack vare den elektroniskt styrda XDS-diffen som jobbar med ESP-systemet. Det är inte riktigt i klass med det som finns på Focus RS, men inte långt ifrån. Cupra R styr in bra, håller spåret genom kurvan och sedan är det bara att ge järnet på väg ut. Skitrolig bil att köra, men ännu roligare att åka i passagerarsätet när Rickard Rydell rattar bilen. Rydell är på plats här i dag, han kör i vanliga fall Seat Leon TDI i WTCC. Han kan den här bilen utan och innan.

Låter som en lättkörd bil, eller?

– Ja, den är lättkörd. Chassit är snällt och man kan kanske ana en lätt lätt understyrning. Skulle man gå över gränserna är den lätt att hämta hem igen.

Vad är det för låda i Leon Cupra R?

– Sexväxlad manuell låda, samma som i vanliga Cupra men här har man sett till att slagen är kortare. Den ger en härlig köttig känsla.

Kan den mäta sig med Ford Focus RS när det gäller prestanda?

– I stort sett. 0-100 km/h går på 6,2 sekunder, bara tre tiondelar långsammare än för Focus RS. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

Det låter som att den är gjord för bankörning. Fixar den vanlig vardagskörning?

– Visst är den stötig med det låga chassit och de stora 19-tummarna med 235/35-däck, men det fungerar utmärkt här på de spanska fina vägarna. Hur det fungerar i Sverige får vi återkomma med. Köper man en Cupra R får man så klart räkna med en viss stötighet.

Vad kostar kärran?

– Där har vi nästan den mest trevliga biten med bilen. I Tyskland kostar den 29 900 euro, i Spanien 29 500 euro, men i Sverige kostar den 269 900 kronor vilket troligtvis är lägst i hela Europa. Man får mycket bus för pengarna så att säga. 40 000 kronor billigare än Focus RS, men så får man ju också 40 hästkrafter färre.

När är det dags för Sverige att ta del av bilen?

– Den går att beställa redan nu. Leveranserna påbörjas i november. Finland och Sverige är bland de första länderna i Europa som är först ut med bilen.

Det var ovanligt. Totalt sett låter du imponerad av bilen!?

– Imponerad ja, överraskad nej. Nu ska jag ut på banan igen. Vi hörs!

Läs mer

Test och provkörningar