Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090330-seat-leon-altea
090330-seat-leon-altea
090330-seat-leon-altea
090330-seat-leon-altea

Seat Leon och Altea – direktrapport från provkörningen

PeO Kjellström hann lagom tina upp efter att ha bevakat hastighetskörningarna i Funäsdalen innan vi skickade iväg honom igen. Nu till varmare breddgrader, Madrid i Spanien.

Lite behagligare temperatur där nere PeO?

 – Något men inte så mycket. 9 grader varmt, blåst och lite regn. Tur att det inte är någon cabriolet jag kör i alla fall. Hej Mikael…

Vad är det du provar då?

– Nya Seat-bilar – Leon och Altea. Vi har kört dem redan fast det blev inte så många mil. Jag trodde vi skulle få fortsätta i morgon men så blir det inte.

Vad är nytt då?

– Ska man vara ärlig inte så mycket. De har blivit lite omsnutna i fronten med ny grill, nya strålkastare och lite annorlunda stötfångare. Knappt att man märker skillnaden om jag ska vara ärlig. Bakrutan har blivit aningen högre för bättre bakåtsikt, det ser lite fräschare ut invändigt med delvis ny design på instrumentpanelen och nya, snygga, flerfärgade klädslar.

Det är under huven som det har hänt saker. Två nya bensinmotorer, 2,0 TSI på 211 hästkrafter (Leon FR) och 1,8 TSI på 160 hästkrafter (alla versioner inklusive Altea XL). På dieselsidan en 2,0 TDI CR på 170 hästkrafter som återfinns både i Leon FR och Altea/Altea XL. Dieselmotorerna har nu common rail-teknik vilket ger lägre bränsleförbrukning och lägre utsläpp. Och alla andra motoralternativ finns kvar så det finns mycket att välja på. För mycket kanske, och ännu fler finns ute i Europa.

Mer nytt på tekniksidan?

– Ja, ett nytt stabiliseringssystem (XDS) som samarbetar med ESP:n för att förbättra bilens egenskaper vid acceleration och kurvtagning. Det fungerar ungefär som en elektronisk differentialbroms. Ingenting jag direkt märkte av på spansk motorväg och det är för övrigt alldeles för många poliser längs vägarna för att man ska våga testa fullt ut.

Både Leon och Altea har blivit lite mjukare i sättningen, de har monterat mjukare fjädrar och minskat storleken på krängningshämmarna. Det har dock inte gått ut över körbarheten, chassit är fortfarande mycket bra, men det är lite komfortablare nu. Även om det kan smälla rejält i hjulställen över ojämnheter.

Är ”nya” Leon och Altea värda att vänta på?

– Vänta får du göra hur som, de kommer inte förrän efter sommaren och inga priser är satta. För Seats skull är det bara att hoppas att prishöjningen är minimal för det är som sagt inte mycket som har hänt. Här i Spanien börjar Leon/Altea på 14 900 euro (motsvarar 164 600 kronor, reds anm) men då handlar det om 1,4-litersmotorn som inte säljs i Sverige. Jag tycker Leon är en bra bil men den måste ha ett vettigt pris, annars kan den inte konkurrera mot exempelvis Ford Focus.

Seat säger sig ha sänkt ljudnivån i bilen, vilket behövdes, och i alla fall på vägarna här nere låter det behagligt.

Okej, och i kväll blir det väl stort party?

– Jag gick upp 04.00 i morse för att ta mig hit. Nanna kudde blir det roligaste jag hittar på. God natt!