Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii Foto: Frank Nowak, nowakstudios

Seat Mii – snyggast i trion?

Vi har redan fått se en läckt bild på lilla Seat Mii. Nu har spanjorerna valt att publicera all fakta och bilder på sin nya lilleputtbil som gör redan presenterade Up och Citigo sällskap i brödratrion.

Är du ute efter en liten bil som du tänker ta dig fram smidigt i stadstrafiken med, då blir det inte helt enkelt att välja bil när du väl står där i bilhallen. Förutom modeller som redan finns, till exempel Citroën C1 och Peugeot 107, finns det från och med nästa år tre koncernsyskon som är i stort sett exakt likadana bortsett från utsidan. Det kommer alltså att handla om smaksak (och till viss del prislappen) vilken bil man väljer när det står mellan Volkswagen Up, Skoda Citigo och – dagens nyhet – Seat Mii. Vilken är snyggast i dina ögon?

 Precis som sina tjeckiska broder Citigo mäter Seat Mii 3,56 meter på längden och rymmer fyra åkande inklusive förare, precis som tysken Up gör. Bilen är Seats nya alternativ i det växande A00-segmentet, ett segment som tidigare berikades av Miis föregångare Arosa (som ju var spansk broder till Volkswagen Lupo).

 Förutom fyra åkande får det även plats med 251 liter bagage men som kan växa upp till 951 liter om man låter baksätet vara fritt från passagerare. 251 liter må låta lite, men det är faktiskt mer än vad konkurrenter som Toyota Aygo och Fiat 500 (som lirar i en dyrare klass) mäktar med.

 Trots sin litenhet klassar Seat bilen som säker tack vare den senaste tekniken inom området. Bland annat har Mii det lasersensorbaserade systemet City Safety Assist som automatiskt bromsar bilen om risk för kollision finns. Systemet jobbar i hastigheter upp till 30 km/h.

 Under huven är det samma motorer som i Volkswagen Up och Skoda Citigo, med andra ord två bensinare på vardera 1,0 liters volym. Den svagaste är 60-hästarsversionen som finns i två versioner, en standard som drar 0,45 liter per mil men också en Ecomotive-version som drar 0,42 liter per mil och släpper ut låga 97 gram koldioxid per kilometer. Den sportigt lagda bilföraren väljer så klart 75-hästarsalternativet som förutom vassare prestanda också bjuder på aningen tätare besök vid bensinmacken. Denna motor drar 0,47 liter per mil.

 Kanske det roligaste alternativet i motorväg är det som lanseras några månader senare än övriga motorversioner, nämligen en motor avsedd för gasdrift (något som också är aktuellt för Up och Citigo).

 Manuell femväxlad låda är standard i Mii men en automatiserad manuell finns som tillval.

 Spanjorerna har tur, för Seat Mii lanseras hos dem redan nästa månad. Tyvärr får vi svenskar vänta till juni 2012 och då förväntar vi oss en prislapp på under 100000 kronor.

https://youtu.be/aAlEGSc3LBE?width=575&height=353