Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat smygvisar ny stor suv – Skoda Kodiaqs spanska syskon

Att Seat har fått mersmak när det gäller suvar vet vi, Ateca räcker inte. En mindre och en större står på agendan. Den senare varianten har nu visat upp sig för första gången.

För drygt ett år sedan lanserades Ateca, Seats första suv någonsin, och den har tagits emot väl av världen. Det har gett spanjorerna blodad tand och nu är suv något de tänker på dag som natt. Det blir alltså fler av den varan. Arona har Seat redan berättat lite om, en suv mindre än Ateca som dyker upp inom kort.

En tredje suv-modell finns i den spanska ”pipelinen”. På en presskonferens nyligen pratade Seat-chefen Luca de Meo om modellen som blir större än Ateca och som lanseras under 2018. I nuläget har den inget namn, åtminstone inte officiellt, men Luca de Meo avslöjade att den får ett modellnamn från en spansk stad. Räkna dock inte med Seat Barcelona eller Seat Madrid. Vi förmodar att de kör vidare på A-spåret och då kanske Seat Alicante vore något, även om det inte ligger helt rätt på tungan.

Seats tredje suv blir alltså större än Ateca och Arona, den blir nämligen Seats svar på Skoda Kodiaq som just nu skakar suv-Sverige. Samma MQB-plattform och mer eller mindre samma drivlinor som i Kodiaq, kan vi vänta oss, men andra ord fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer kopplade till manuella eller dubbelkopplade lådor som i sin tur skickar kraften till drivande framhjul eller både fram- och bakhjul.

Precis som hos Skoda Kodiaq kommer Seats motsvarighet att erbjudas i fem- och sjusitsigt utförande. Det kan låta trångt med sju sittplatser i en suv som är runt 4,7 meter lång, men det fungerar faktiskt i Kodiaq så det lär även fungera i det spanska syskonet.

Bilderna här är tagna från presentationen som hölls under presskonferensen. De avslöjar inga direkta detaljer men det syns tydligt att det är en större bil än vad Ateca är.

Nya storsuven från Seat ska inte tillverkas i Spanien, i märkets fabrik i Martorell. Den fabriken går redan för högvarv och det ryms inte ens en knappnål där. I stället kommer ”Seat Kodiaq” att tillverkas hos Volkswagen i Wolfsburg.