Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110328-seat nya modeller110328-seat nya modeller110328-seat nya modeller
110328-seat nya modeller

Seat storsatsar – fyra nya modeller nästa år

Seat har siktet inställt på att bli mer än dubbelt så stora till 2018. Då hoppas man sälja 800 000 bilar under ett år. Offensiven har redan påbörjats och fortsätter nästa år med fyra nya modeller, bland annat en fyrdörrarssedan och en ny generation Leon.

Seat är Volkswagen-koncernens svarta får. Det var längesedan det spanska bilmärket uppvisade vinst och så sent som för ett och ett halvt år sedan byttes Seat-chef från Erich Schmitt till James Muir sedan förstnämnda misslyckats med att vända på skutan. James Muir sjösatte en femårsplan som innebär att Seat inom tidsperioden ska uppvisa ett positivt resultat, annars finns det risk att Volkswagen trycker på off-knappen.

– Detta är sista chansen för Seat, sa han då han tillträdde sin post som vd.

Trots en förlust på motsvarande nästan tre miljarder kronor för 2010 är James Muir och styrelseordföranden Francisco Javier Garcia Sanz optimistiska. De tror att Seat kommer att gå med vinst från och med 2013.

Förra årets försäljningssiffra tror man sig kunna öka kraftigt med hjälp av nuvarande modellprogram.

– Vi vill öka de 340 000 enheter vi sålde förra året med åtta till tio procent detta året. Vi siktar på att sälja 45 000 enheter av Ibiza ST och Alhambra ligger över förväntningarna så vi tror på 20 000 enheter för helåret. Detta är ett bevis på att vårt varumärke stärks, säger engelsmannen James Muir till Automotive News.

Men nästa år, 2012, kommer den riktiga offensiven från Spanien, en offensiv som ska påbörja en klättring mot nya höjder.

– Vi kommer att lansera fyra nya modeller nästa år. Nya Leon, en helt ny instegsmodell, en fyrdörrarssedan och en kraftigt ansiktslyft Ibiza, berättar James Muir som har som mål att Seat säljer 800 000 bilar 2018, samma år som Volkswagens affärsplan Strategi 2018 ska vara i full blom. Strategi 2018 går ut på att Volkswagen ska vara världens största biltillverkare det året.

De goda försäljningssiffrorna för Ibiza ST och Alhambra samt expansionen med nya modeller nästa år innebär att Seat måste utöka sin arbetsstyrka.

– Vi sysselsätter 13 500 personer över hela världen i dag och vi måste börja rekrytera igen. Innan nuvarande års utgång kommer vi att anställa mellan 300 och 800 personer, avslöjar Muir och påpekar samtidigt att det mycket välkommet på hemmamarknaden Spanien som har en arbetslöshet på omkring 20 procent.

Vad tror du om Seats framtid? Kommer de att klara uppsatta mål eller kommer Volkswagen till sist att koppla bort den konstgjorda andningen? Diskutera nedan.

Läs mer