Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101029-saab sverige segt
101029-saab sverige segt
101029-saab sverige segt
101029-saab sverige segt

Seg Saab-försäljning i Sverige

Saabs försäljning i Sverige går bättre och bättre för varje vecka som går, men den ökar inte i den omfattning som man hade trott på och planerat för. Därför sänker man nu årets försäljningsmål.

Inledningen av 2010 var tuff för Saab med oviss framtid och stillastående fabrik. Men det hela vändes till något positivt när försäljningen till Spyker Cars var ett faktum och – inte minst – när fabrikens band började rulla igen tack vare nya 9-5. Optimismen spirade men har efter hand dämpats.

Anledningen är helt enkelt att försäljningen inte har nått upp till de nivåer man hade önskat och hoppats på.

– Vi missbedömde tiden det tar att bygga upp ett förtroende. Vi förlorade mycket tempo när vi låg nere. Konkurrenterna stod inte stilla, utan passade givetvis på. Folk har hunnit skaffa nya kontakter, säger Peter Hallberg som är vd för Saabs återförsäljarförening.

Målet i år var att i Sverige sälja 12 000 Saab-bilar, en siffra som nu har reviderats till omkring 9 000 bilar. Peter Hallberg berättar att försäljningen går bättre vecka för vecka men påpekar samtidigt att det är från låga nivåer.

Att Saab skulle nå upp till sitt globala försäljningsmål på 45 000 bilar verkar vara svårt, inte enbart för att det i Sverige – som är en erkänt stark marknad för Saab – går trögt med försäljningen, utan också för att Saabs största marknad, nämligen USA, har sänkt årets försäljningsmål från 15 000 till 10 000 bilar. I dagsläget jobbar Saab-fabriken på maxfart på enskift men hoppas på att tvåskift kan införas snart, dock tidigast i slutet av året.

I dag, fredag, presenterar Spyker Cars och Saab Automobile sin rapport för senaste kvartalet och då förväntas vi få mer information kring försäljningssiffror och den ekonomiska utvecklingen. Under första och andra kvartalet i år blev det förlust på motsvarande nästan 1,3 miljarder kronor och helåret lär även det uppvisa röda siffror. Enligt planen ska Saab gå med vinst först 2012 så en förlust i år finns alltså med i beräkningarna. Dock går det ingen nöd på Saab i dagläget tack vare verktygsförsäljningar till Kina och lånade pengar och förhoppningsvis kommer det stora lyftet nästa år då två spännande och efterlängtade bilmodeller lanseras, nämligen 9-5 som kombi och 9-4X.

Läs mer