Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Driving selfie i bilDriving selfie i bilDriving selfie i bil
Driving selfie i bil Foto: Glenn Lindberg

Selfies vanligt bakom ratten

Brittiska prisjämförelsesajten confused.com har bland 2000 personer undersökt deras mobiltelefonvanor bakom ratten. Siffrorna är skrämmande.

Confused.com är en stor brittisk prisjämförelsesajt för bland annat försäkringar, elavtal, kreditkort och mycket annat hushållsnyttigt. Annat nyttigt de sysslar med är undersökningar av olika slag, bland annat den som de presenterade förra månaden, nämligen hur bilförare använder mobiltelefonen bakom ratten.

Deras undersökning där omkring 2000 personer ingick visar att över en tredjedel av förarna använder mobiltelefonen vid bilkörning. Knappt var tionde, nio procent, har varit med om en olycka på grund av mobiltelefonanvändandet.

En av tio säger att de har blivit stoppade av polisen för att ha använt mobiltelefonen bakom ratten. Trots detta säger sig 57 procent av de stoppade personerna att de fortsätter att använda mobiltelefonen vid framförandet av bil.

Undersökningen visar att det är främst ungdomar och då främst i åldern 18-24 som mobiltelefon och bilkörning kombineras mest frekvent. Sociala medier som Instagram, Twitter och Snapchat är det som lockar mest.

Något som är i ropet just nu är så kallade ”selfies”, det vill säga självporträtt där du riktar mobiltelefonens kamera mot dig för att ta en ögonblicksbild och lägga upp på Instagram, Facebook, Twitter eller liknande. Att ta en sådan bild är oftast totalt harmlöst men att ta en ”selfie” bakom ratten på en rullande bil kan vara extremt ödesdigert.

 Confused.coms undersökning visar att sju procent av de brittiska bilisterna har tagit en ”selfie” vid bilkörning.

En snabb granskning visar att i Storbritannien har över 10000 ”selfies” med taggarna #DrivingSelfie eller #DrivingSelfies publicerats på Instagram sedan plattformen lanserades 2010. Och det är först på senare tid som ”selfies” har blivit något av en trend/plåga.

Peugeot Sverige har just nu en kampanj där de uppmanar folk att ta en ”familjeselfie” i en Peugeot-bil för att ha chans att vinna ett fint pris. Vi får hoppas att de som är med i tävlingen tar ”selfien” när bilen står still.

Nedan ser du 22 bilder som confused.com har hittat på Instagram som illustrerar folks situation bakom ratten – i bild och text (för musen över bild för att se respektive bilds meddelande).

Observera att det i Sverige råder förbud mot att använda mobiltelefonen på ett trafikfarligt sätt. I andra länder, däribland Storbritannien, råder förbud mot handhållen mobiltelefonanvändning i samband med bilkörning.