Semesterguide: Karta över Europas miljözoner

Få full koll på utsläppsreglerna i Europa inför bilresan med denna interaktiva karta som pekar ut miljözoner, förbud, avgifter och bötesbelopp. 

Semestertiderna må lida mot sitt slut men om du är på väg ut i Europa eller redan sitter i någon bilkö på Autobahn så kan denna karta vara till din hjälp. Här ser du vilka avgasregler som gäller på stora delar kontinenten.

Det är den tyska bildelssajten kfzteile24.de som har skapat den interaktiva kartan som du kan ta del av nedan och som pekar ut platser där olika typer av förbränningsmotorer (främst diesel) är belagda med begränsningar, avgifter eller helt enkelt är förbjudna.

Orter med olika typer av förbud är markerade med rött och de med begränsningar med grönt. Bland annat kan du på kartan också få veta vad det kostar att köra i vissa zoner, vilka bötesbelopp som gäller om du bryter mot gällande regler samt vilka nya lagar som väntar.

För en mer precis sökning kan du använda dig av sajten urbanaccessregulations.eu. Där kan du knappa in den ort du undrar över. Sajten har även en skakig svensk översättningsfunktion.