Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chevrolet Brad Paisley Signature Silverado
Chevrolet Brad Paisley Signature Silverado
Chevrolet Brad Paisley Signature Silverado
Chevrolet Brad Paisley Signature Silverado Foto: Vanderkaay/GM

Sex macho och miljö-o-riktiga pickuper från Chevrolet

Årets SEMA-bilsalong är i full gång och utbudet av bilar med fläskigt yttre och muskulöst inre är större än någonsin. Det fetaste i pickup-väg kommer från Chevrolet – sex stycker Silverado.

Utöver de extravaganta Corvette Stingray-, Camaro- och SS-bilarna som vi visade dig för några dagar sedan har Chevrolet även plockat med sig riktiga machobilar till SEMA. De är sex till antalet och är olika Silverado-koncept, det vill säga märkets största pickupserie som också är märkets mest populära.

Det första konceptet heter Silverado Cheyenne Concept och sägs visa upp att ”mindre är mer” (populärt amerikanskt uttryck: less is more).

 Bilen har enkelhytt och har både sänkt vikt och sänkt markfrigång. Vikten har man sänkt med totalt 90 kilo genom att bland annat sätta dit en lastlem i kolfiber. Insidan av lastutrymmet och stötfångarna fram och bak är även de i kolfiber. Fälgarna är hämtade från Camaro Z/28 och mäter 19 tum. Bakom dessa sitter kolfiberkeramiska skivor från Brembo. Som på en riktig sportbil.

 Men viktigast av allt i denna bil är musklerna som utgörs av en V8 på 6,2 liter som ger 426 hästkrafter och 624 newtonmeter. Den motorn finns inte tillgänglig på marknaden i dag i en Silverado med enkelhytt. Kanske det blir ändring på det snart?

 Några prestandauppgifter bjuder tyvärr inte jänkarna på.

Nästa koncept heter inget mindre än Brad Paisley Signature Silverado. Om du lyssnar på hästjazz (countrymusik förr oss som diggar) vet du mycket väl vem mångprisbelönta killen Braid Paisley är.

 Denna konceptbil säger man sig ha gett en släng av countrystil samtidigt som man har sänkt den och smackat på 22-tumshjul. Denna dubbelhyttversion har så klart också försetts med ett extra kraftfullt ljudsystem så att ”steel guitars” och annat i instrumentväg hörs med rejält tryck.

Tredje konceptet heter Tony Stewart Silverado Concept och är döpt efter den amerikanske racerföraren. Baserad på en Silverado LTZ Z71 har den fått en grå lackering med ”rökdekaler” på order från Tony Stewart. 22-tumshjul på utsidan och i dubbelhytten är interiören skräddarsydd med Tony Stewarts signatur på nackskydden.

Fjärde pickupkonceptet är Silverado Black Ops Crew Cab 4x4 Concept som är framtagen för att alltid vara redo för vad som helst. Den ska kunna ta sig fram överallt vid nödlägen för att undersätta personer i fara. Lastutrymmet är specialbyggt för att inhysa nödutrustning och på flaket på konceptbilen (se bilden i bildgalleriet nedan) har Chevrolet lastat på det absolut viktigaste för personer i nöd – en hel låda full med de amerikanska sötsakerna Twinkies.

 Hjulen på denna mäter endast 18 tum och däcken är grovt mönstrade. En klar fördel för att göra bilen mer terrängduglig än ovanstående trio.

Femte och näst sista konceptet är en bil för frivilliga brandbekämpare. Silverado Volunteer Firefighter Concept är utrustad med offroad-fjädring trots de 22 tum stora hjulen. Ovanpå dubbelhytten har en takbåge med blåljus av LED-typ monterats. Bak på flaket hittas spadar, verktygslåda och – kanske det viktigaste av allt – brandsläckare och syrgastub.

 Interiört har man förstärkt framstolarnas tyg för att de ska klara tuffa tag.

Sista konceptet, det sjätte, heter Silverado HD Dually tow vehicle och finns, så vitt vi vet, endast som skiss. Den visar upp 2015 års Silverado HD och dess förträfflighet som dragbil. Under huven sitter en sexliters bensin-V8 som är kopplad till en sexstegad automatlåda.

 Bilen på trailern är en Chevrolet COPO Camaro – den snabbaste Camaron någonsin byggd av Chevrolet.

Vilken är din favorit av dessa sex? Svårt att bestämma dig? Ta fram en tärning och kasta...