Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110310-ShaytonEquilibrium110310-ShaytonEquilibrium110310-ShaytonEquilibrium
110310-ShaytonEquilibrium

Shayton Equilibrium – drömbilen från Slovenien

Glöm miljöhysterin! Supersportbilshysterin har övertaget. Bilar med effekt och prestanda utöver det normala blir allt vanligare. Här har vi 1 099 hästkrafter starka Shayton Equilibrium. Den är från Slovenien.

Klassen supersportbilar utökas ständigt med nya medlemmar. Det är inte bara bilar från Ferrari, Porsche, Lamborghini, Pagani och Koenigsegg som får plats där. Numera är även Lexus med i klassen med sin LFA och danska Zenvo med sin ST1, sistnämnda dock nästan bortglömd efter att ett exemplar byggts 2009.

Men så finns det ju också de som drömmer, de som hoppas att en dag få möjligheten att bygga en supersportbil som slår de stora och etablerade på fingrarna. Ett exempel är Dagger GT som med 2 500 hästkrafter och en toppfart på 505 km/h är tänkt att börja byggas i år (vi är tveksamma till att det blir av).

Nu har vi ett helt färskt exempel på hur lätt det är att skapa en supersportbil i sina drömmar och sedan trycka ut illustrationer på besten med hjälp av lite 3D-modellering.

Denna gång kommer drömmarna från Slovenien, närmare bestämt från formgivarna Dominik Cernelic och Andrej Stanta. Deras dröm består av att skapa den perfekta supersportbilen och resultatet är Shayton Equilibrium. Namnet Shayton kommer från Sioux-indianerna och betyder falk. Fågeln ingår dessutom i märkets logotyp. Equilibrium, som är modellnamnet, betyder jämvikt inom mekaniken och kemin.

Equilibrium är 1 200 kilo lätt tack vare chassi i kolfiber och titan, avgassystem i samma material, hjul i aluminium och magnesium samt kaross i kolfiber. Motorn, som är mittmonterad, är en V12 med okänd slagvolym. Var den kommer ifrån får vi i dagsläget inte heller reda på. Däremot får vi veta att den ger 1 099 hästkrafter och 930 newtonmeter och att den är kopplad till en sekventiell växellåda.

Prestandamässigt ligger den i topp med 0-100 km/h på 2,9 sekunder, 0-200 km/h på 8,5 sekunder och över 400 km/h i toppfart. Från 100-0 km/h krävs endast 30,5 meter tack vare stora keramiska bromsskivor som gömmer sig bakom 20 tum stora hjul med 365 millimeter breda däck bak.

Interiört är det som det ska vara i en supersportbil av rang – kolfiber och alcantara blandat med lite aluminiumdetaljer. 

Shayton säger att de har för avsikt att tillverka 15 bilar plus fem specialversioner årligen. Prislappen för en Equilibrium kommer att ligga på över en miljon euro, med andra ord omkring nio miljoner i svenska pengar.

Men kruxet kvarstår. Bilen finns inte i verkligheten utan enbart i tankarna och på bild. Vad tror du, blir Shayton Equilibrium någonsin verklighet?