Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Shelby dubblar effekten i super-Mustang

Shelby American dubblar effekten i Ford Shelby GT500 som i samma veva byter namn till Shelby 1000. Ny effektsiffra är hisnande 1 116 hästkrafter!

Carroll Shelby har hunnit bli 89 år gammal men visar att gammal är äldst med den starkaste Mustangen hans Shelby American byggt. Trots sin aktningsvärda ålder har han varit med i utvecklandet av Shelby 1000. På bilsalongen i New York är det dags för bilen att göra världspremiär men vi kan alltså visa bilen redan nu. 

 Bilen bygger på Ford Shelby GT500, men inte med den 659 hästkrafter starka versionen med 5,8 liters V8 som vi nyligen skrivit om. Den motorn var nämligen för ny för att Ford skulle vilja släppa iväg motorn, men det verkar inte ha satt några käppar i hjulet för Shelby. Två versioner har tagits fram, en lite beskedligare variant för gatan med 964 hästkrafter och så en banversion med massiva 1 116 hästkrafter under gaspedalen i 1000 S/C.

 Utöver den nya motoreffekten Shelby snitsat till väghållning och bromsar såväl som sett till att bilen får ett aerodynamik-kit med bland annat ny huv och splitters. 

 Shelby 1000 markerar även 50-årsjubileet av Shelby Americans första bil, den allra första Shelby Cobran, och båda bilarna kommer stå uppställda i Shelbys monter på New York-salongen.

 Priset för trimkalaset landar på en dryg miljon för 1000 i USA, men då ingår inte själva bilen. Vill man ha banversionen 1000 S/C får man pynta upp 33 000 kronor till, och det gäller att skynda sig till kvarn för Shelby American tänker bara bygga ett begränsat antal.

Ett par av bilderna på bilen har visat sig vara fejk. Läs mer om det här.

https://youtu.be/j9f7cG664hw?width=575&height=353