Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091214-shell sverige091214-shell sverige091214-shell sverige
091214-shell sverige

Shell vill sälja mackarna i Sverige

Svenska Shell vill banta sin verksamhet genom att sälja raffinaderier, depåer och hundratals bensinmackar. Runt 500 anställda kan komma att beröras. Försäljningsprocessen är ännu i sin linda.

Det du ser på bilden ovan kan komma att bli en ovanlig eller omöjlig syn i Sverige i framtiden. Anledningen är att Svenska Shell vill koncentrera sin verksamhet till utvinning av olja och gas samt komplexa storskaliga raffinaderier, allt enligt Shell-koncernens globala strategi. Liknande försäljningsprocesser har redan ägt rum i exempelvis Frankrike och Grekland.

Därmed står Svenska Shells raffinaderi i Göteborg, flera hundra bensinmackar och annat på försäljningslistan.

– Det finns bara en del av Shells verksamhet i Sverige som inte är till salu, och det är den vi har i Skåne där vi undersöker förekomsten av naturgas, säger Martin von Arronet, pressinformatör på svenska Shell, till TT.

Av de totalt 400 Shell-mackarna i Sverige ägs 285 av dessa av Svenska Shell, övriga 115 mackar ägs av personer som driver mackarna under varumärket Shell. Totalt rör det sig om cirka 500 anställda som kan komma att beröras av försäljningarna.

När försäljningen ska vara avklarad vet man inte på Shell.

– Vi är i ett väldigt tidigt skede i den här processen. Erfarenheten säger dessutom att sådana här affärer är komplicerade och kan ta ganska lång tid, berättar von Arronet för TT.

Medan processen äger rum kommer verksamheten att fortsätta som vanligt och inte påverka bilisterna längs landets vägar. Men hur det kommer att se ut sedan, lite längre fram i tiden, är oklart. Möjligheten är stor att den klassiska rödgula snäckan försvinner från vägkanterna på landsbygden och hörntomterna i städerna.

Läs mer