Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080206-shell-storvinst
080206-shell-storvinst
080206-shell-storvinst
080206-shell-storvinst

Shells storvinst upprör

Oljegiganten Royal Dutch Shell kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2007. Vinsten blev 19 miljoner kronor, i timmen. Nu har en tung brittisk fackförening fått nog, man anser att Shells vinst är obscen.

Trots den alltjämt ökande miljötrenden världen över fortsätter oljejättar som Shell att göra gigantiska vinster. Den totala vinsten för Shell under 2007 blev 176 miljarder kronor. Detta kan givetvis förklaras med det höga oljepriset, som under delar av året låg på över 90 dollar per fat. Den stora vinsten glädjer säkerligen Shells aktieägare, den brittiske fackföreningsledaren Tony Woodley är inte lika nöjd.

Tony Woodley är generalsekreterare för Storbritanniens största fackförening Unite. Han menar att Shells vinst görs på bekostnad av brittiska bilister och husägare. Han säger att vinsterna är obscena och att det är hög tid att regeringen gör något åt saken. Den brittiska fackföreningsrörelsen kräver nu att en särskild skatt läggs på oljebolagen. Tony Woodley tror att oljebolagen skulle kunna fortsätta göra lika stora utvinningar, bibehålla sina investeringar och blidka aktieägarna även om de betalade en extra skatt.

Shells vd Jeroen van der Veer håller självfallet inte med. Han säger till The Guardian att alla nya skatter betyder att de kan investera mindre och att jobben därmed hotas. De höga bränslepriserna skyller Jeroen van der Veer på höga bensinskatter. Annars var Shells vd bara halvnöjd med den rekordartade vinsten. Han kallar bolagets utveckling ”tillfredsställande” och konstaterar att produktionen faktiskt föll med två procent under 2007. Detta förklarar Shell framförallt med oroligheterna i Nigeria. För att stävja våldet kring oljeanläggningarna har man tvingats investera 4,5 miljarder kronor i ökad säkerhet.