Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101208-silver bil svart
101208-silver bil svart
101208-silver bil svart
101208-silver bil svart

Silverfärgade bilar populärast

Silverfärgade bilar är de som säljer bäst globalt sett, med svarta steget strax bakom. I Europa är det däremot svart som går mest hem i stugorna. Detta säger DuPonts senaste undersökning om de populäraste kulörerna på bilar.

Amerikanska DuPont är världsledande när det gäller att framställa lacker till bilar och för 58:e året i rad publicerar de nu statistik över de populäraste bilkulörerna.

 Sett till hela världen är det silverfärgade bilar som tilltalar mest. 26 procent av årets bilar globalt har varit silverfärgade. På en god andraplats hamnade svart med en andel på 24 procent. De båda färgerna har styrkt sina positioner med en procentenhet vardera sedan förra årets statistik presenterades.

 Vita bilar är fortfarande populära och hamnade tillsammans med gråa på tredje plats med 16 procent vardera. De vita bilarna hade samma andel förra året medan gråa bilar har ökat tre procentenheter till 16.

 Röda och blåa bilar har tappat globalt sett. Förra året stod blåa kulörer för nio procent medan de i år stod för fem procent. Motsvarande för röda kulörer var förra året åtta procent medan de i år dalat till sex procent.

 När det gäller bruna och beiga färger har de tappat en aning från fyra till tre procent. Dock ser DuPonts färganalytiker att dessa båda färger växer sig allt starkare trendmässigt.

 I Europa tänker vi inte som i övriga världen, inte riktigt. Medan silver och vitt var de mest sålda färgerna beroende på marknad är vi i Europa ensamma om att hålla svart högst. Här stod svarta bilar för 24 procent medan gråa bilar stod för 19 procent och därmed kammade hem en andraplats. Silverfärgade bilar landade först på tredje plats med 17 procent. Rött och blått är fortfarande starka färger på vår kontinent.

 Vi européer håller svart som favoritfärgen i alla bilsegment bortsett från MPV-segmentet där grått är det som bäst går hem.

 Populäraste bilfärgerna globalt

1. Silver 26 %

 2. Svart 24 % (solid 10 %, metallic 14 %)

 3. Vit 16 % (solid 10 %, pärl 3 %)

 3. Grå 16 %

 5. Röd 6 %

 6. Blå 5 %

 7. Brun/beige 3 %

 8. Grön 2 %

 9. Gul/guld 1 %

 10. Övriga färger <1 %

 Populäraste färgerna i Europa

1. Svart 24 % (solid 4 %, metallic 20 %)

 2. Grå 19 %

 3. Silver 17 %

 4. Vit 14 % (solid 14 %, pärl <1 %)

 5. Blå 9 %

 6. Röd 7 %

 7. Brun/beige 5 %

 8. Grön 1 %

 8. Gul/guld 1 %

 8. Lila 1 %

 8. Övriga färger 1 %