Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091012-bmw-simple-clever
091012-bmw-simple-clever
091012-bmw-simple-clever
091012-bmw-simple-clever Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

Simple och Clever – BMW kan också luta

I förra veckan visade Nissan sitt framtidskoncept Land Glider. Pyttsan, det där är ju gamla grejer, tycks BMW säga när de dammar av det gamla Clever-konceptet och det lite nyare Simple. BMW kan också bygga lutande bilar.

 Det verkar som att framtidens bilar kommer att bete sig som motorcyklar. I förra veckan presenterades Nissan Land Glider som ska visas i Tokyo senare den här månaden och alla känner vi ju till det holländska jetplanet på tre hjul – Carver One. Den som har koll på sin bilhistoria vet att även BMW har lekt med den lutande tekniken. Nästan som ett direkt svar på Nissan Land Glider har BMW dammat av det gamla konceptet Clever och det nya Simple, och skickar dem båda till BMW Museum i München.

Clever – som står för Compact Low Emission Vehicle for Urban Transport – visades första gången 2006 är 3 meter lång, 1 meter bred, 1,4 meter hög och väger 400 kilo. Inuti space frame-konstruktionen som är byggd i aluminium ska två vuxna få plats. Med en gasmotor på 230 cm3 kan Clever komma upp i 100 km/h och en räckvidd på cirka 200 kilometer. Någon raket kan Clever inte beskyllas för att vara – för att nå 60 km/h behövs cirka 7 sekunder. Den som oroar sig över säkerheten i en så liten bil vill BMW lugna med att säga att de har använt sig av Formel 1-teknik för att skapa en säker krockbur. Speciella airbags och säkerhetsbälten gör att Clever faktiskt har fått godkänt resultat i Euro NCAP, även i en frontalkollision i 56 km/h.

Trots sitt enklare namn är Simple en nyare och mer avancerad konstruktion. Simple, som är en akronym för A sustainable and innovative mobility product for low energy consumption, har inte visats för allmänheten tidigare utan gör sitt första framträdande på BMW Museum där den står från och med nu. Precis som Clever är Simple ett trehjuligt, tvåsitsigt och lutande koncept som inte kommer att ta sig till produktion. Bilen är 110 centimeter bred, lika hög som en 5-serie men kortare än en Mini Cooper. En liten 48-hästarsmotor i kombination med en ännu mindre elmotor ger kraft nog för att bilen ska nå en toppfart på 200 km/h och ta sig från 0-100 km/h på 10 sekunder. Det låga cw-värdet på endast 0,18 i kombination med totalvikten på 450 kilo gör att Simple nöjer sig med 0,2 liter bensin per mil.

https://youtu.be/bPsawyK81XY?height=347&width=575

Läs mer