Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110312-singer 911 porsche110312-singer 911 porsche110312-singer 911 porsche
110312-singer 911 porsche Foto: 2010

Singer 911 – retro när det är som bäst

Nu kan du få det bästa av två världar i en och samma förpackning. En klassisk Porsche 911 men med innandöme hämtat från betydligt nyare 911:or. Det är amerikanska Singer Vehicle Design som nu erbjuder möjligheten för under 1,3 miljoner kronor.

En väldigt uppskattad karossform är Porsche 911:ans och då speciellt de klassiska, ursprungliga formerna som kom i mitten av 1960-talet och stannade kvar i stort sett orörda till 1980-talet.

Men tyvärr har många av 911:orna från denna tid fått känna av tidens tand och de som finns kvar bjuder visserligen på en nostalgitripp av sällan skådat slag, men inte så värst mycket körupplevelse med dagens mått mätt.

Skulle man nu vilja ha en klassisk 911 men med prestanda och hållning som dagens 911:or är det fullt möjligt då Kalifornien-baserade Singer Vehicle Design kommit på den smarta affärsidén att dammsuga USA på gamla 911:or som har glömts bort, strippa dem totalt ned till minsta lilla skruv och därefter förse dem med komponenter hämtade från nyare 911:or.

Karossen må se ut som den en gång gjorde, men till stora delar är den helt ny och utförd i kolfiber. Dörrarna är av säkerhetsskäl fortfarande i plåt men förstärks för att hålla samma höga standard som på dagens 911:or. Vridstyvheten ses också över, och för de kunder som vill finns tillvalet störtbur som gör bilen än mindre flexande. 

Chassikonstruktionen förstärks och förbättras samt rostskyddsbehandlas. Dessutom byts flertalet komponenter ut mot motsvarande från betydligt nyare 911-generationerna 964 och 993. Bland annat plockas Brembo-bromsarna med fyrkolvsok från 993:an, så även boxersexan på 3,6 liter som kan fås uppborrad till 3,9 liter. Tre effektalternativ erbjuds – 300, 380 samt 425 hästkrafter. Motorn kopplas till 993:an Getrag G50-lådan med antingen fem eller sex växlar. Som tillval kan man få diffbroms.

Stötdämparna är helt nya, är justerbara och kommer från Bilstein.

Avgassystemet är också nytt och i rostfritt stål och väger mindre än originalet. Det är optimerat för perfekt ljudupplevelse.

I stort sett all kabeldragning görs också om för att kunna hantera diverse ny teknik som bilen kan utrustas med, till exempel strålkastarna i klarglas som innefattar bixenon-ljus.

Interiört ser det väldigt original ut. Exempelvis är ratten hämtad från 1973 års modell av Carrera RS, likaså radion som är en Blaupunkt Frankfurt. Recaro-stolarna ser mer eller mindre ut som de från början av 1970-talet men är nya och försedda med elmanövrering. Elhissar på sidorutorna är standard, men den kund som vill spara vikt kan få fönstervevar utan extra kostnad.

Tillvalslistan interiört är hur lång som helst och innehåller bland annat GPS-navigation och iPod/iPhone-anslutning till den gamla Blaupunkt-radion.

Fälgarna må se ut som de klassiska Fuchs-fälgarna från 1960-talet, men är lättare och nytillverkare i aluminium. De är 17 tum på höjden och mäter nio respektive elva tum på bredden fram respektive bak.

Färgerna som erbjuds är idel klassiska Porsche-färger. Utöver den gröna kulör vi ser här på bilderna finns bland annat blått och oranget.

Vill man sätta tänderna i en godbit som Singer 911, som i värsta utförandet gör 0-100 km/h på under fyra sekunder och toppar 274 km/h, lättas plånboken med ungefär 1 275 000 kronor (i USA). Ett helt okej pris om man ser till vad man får. En retro-Porsche med prestanda och teknik som nästan kan mäta sig med dagens 911 Turbo.