Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi RS6 Avant, här av äldre generation, är en utdöende modellversion.
Audi RS6 Avant, här av äldre generation, är en utdöende modellversion.
Audi RS6 Avant, här av äldre generation, är en utdöende modellversion.
Audi RS6 Avant, här av äldre generation, är en utdöende modellversion. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Sista Audin med förbränningsmotor kommer 2026

Därefter är det enbart elbilar som gäller för det tyska företaget.

Om du önskar en bensin- eller dieseldoftande Audi kan det vara läge att passa på nu – för snart kan det vara för sent. Enligt uppgifter till tyska tidningen Süddeutsche Zeitung kommer Audi lansera en sista bil med förbränningsmotor om fem år. Det är företagets vd Markus Duesmann som ska ha berättat om planerna för en lansering av en sista bil med traditionell motor till 2026.

Duesmann har varit frispråkig i liknande frågor och har tidigare hävdat att han ”inte tror på laddhybrider” och att Audi inte kommer släppa taget om dieselmotorn – uttalanden som också ekats av Volkswagen som menat att förbränningsmotorn visst har en framtid. Men nu verkar det vara annat ljud i skällan – från och med 2026 kommer varenda Audi vara helt elektrisk då även samtliga hybrider ska fasas ut under en kommande femårsperiod.

Audis vd Markus Duesmann. Foto: Audi

Tidningens rapporter avslöjar inget om nya modeller så det är möjligt att du fortfarande kommer kunna köpa en bil med bensin- eller dieselmotor ett antal år efter att 2026 passerats. Det är heller inget sagt vilken den sista modellen som drivs på traditionellt vis blir. A4 och A6 bör däremot kunna uteslutas då de ska göras om till elbilar runt 2030.

Elbilar är det som gäller. Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Audi har dessutom hintat om att A1 lever på lånad tid då Volkswagen-gruppen har det ganska gott ställt i segmentet med modeller som Volkswagen Polo, Skoda Fabia och Seat Ibiza. Andra rapporter har indikerat att Audi TT och R8 kan komma att göras om till elbilar, medan ytterligare uppgifter gör gällande att A3 blir den sista modellen med cylindrar.

Vilken den slutgiltiga modellen med förbränningsmotor blir återstår att se – men faktum är att du lär behöva agera skyndsamt om du ska hinna få tag i en innan chansen är borta för gott.