Foto: BMW

Sista BMW-bilarna med V12-motor

I sommar byggs de sista BMW-bilarna med vinkeltolva. En saga som började 1987 är därmed till ända. Nästan…

Strängare avgaskrav gör att stora motorer går mot sitt slut, men riktigt över är det inte än. BMW har meddelat att man nu ska tillverka sina sista bilar av motortypen V12. Projektet kallas ”The Final V12” och omfattar tolv exemplar av modellen M760i xDrive avsedda för den amerikanska marknaden. 

BMW introducerade sin första V12-motor, M70, 1987 som gav maximalt 299 hästkrafter ur fem liters cylindervolym. Den sista motorn är av typen N74 som har dubbla turboaggregat och ger 609 hästkrafter ur 6,6 liters cylindervolym.

MISSA INTE: Hemliga BMW 767iL med V16-motor

BMW:s M70-motor i detalj. Foto: BMW

De tolv bilarna får unika V12-emblem både ut- och invändigt samt plakett på mittkonsolen som visar serienumret. Bilarna kommer med ”extra allt” och står på 20-tumshjul. 

Bilarna ska byggas i juni med leverans månaden efter och blir de sista BMW-bilarna med V12-motor. Men än är inte motorn död då den även används av Rolls-Royce, bland annat i modellen Ghost som vi på Teknikens Värld nyligen provkörde – se nedan..

Michael Bayer, BMW:s drivlinechef, har tidigare sagt att man ska hålla liv i V12-motorn så länge det går och nämnde då 2023 som slutår.