Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060731_slutskatt
060731_slutskatt
060731_slutskatt
060731_slutskatt Foto: Vägverket

Sista dagen av försöket med biltullar i dag

I dag, den 31 juli 2006, är sista dagen av försöket med trängselskatt i Stockholm. Tullarna har varit i gång sedan den 3 januari och har fått utstå en hel del kritik, både positiv och negativ.

Under försöker var alla fordon (med vissa undantag) som passerade en betalstation mellan 06:30 och 18:29 på vardagar tvungna att betala för att komma in och ur Stockholm. Från och med i kväll släcks betalstationerna och ingen avgift tas ut.

Trängselskatterna har varit en del av Stockholmsförsöket. Syftet har varit att minska bilköerna i Stockholms innerstad. Målen för försöket har varit att minska trafiken med 10-15 procent under rusningstrafik, ökad framkomlighet, minskade utsläpp och att invånarna ska uppleva en förbättrad stadsmiljö. Samtidigt som trängselskatten infördes utökades kollektivtrafiken som kommer att fortsätta gå med samma täthet året ut.

Den 17 september ska stockholmarna rösta ja eller nej till en fortsättning av biltullarna. Blir det ja kan även Göteborg och Malmö få liknande trängselskatter.