Sista Saaben är såld

De sista ”riktiga” Saabarna är nu sålda, sedan två handlare i England köpt 24 och 26 bilar var. Det var de sista bilarna som Ana satt samman sedan konkursen.

Ana fick, som Teknikens Värld skrivit om tidigare, uppdraget att sätta samman de sista bilarna efter Saab-konkursen i december. Nu har de alltså lämnat fabriken, sedan Saab Parts GB köpt 26 högerstyrda bilar, skriver TTELA. 

 Ana fick i mars uppdraget att skruva i hop 47 stycken 9-3 cabriolet som nästan var färdigställda och passade i samma veva på att köpa 46 karosser och 14 000 fälgar, lika många däck och dessutom reservdelar. 21 av cabbarna var vänsterstyrda men merparten av bilarna, 26 stycken, hade högerstyrning. Det är dessa bilar som nu fått en köpare i Storbritannien. 

 Utöver cabrioleterna tog Ana dessutom på sig att bygga 50 andra Saab-bilar som också var delvis tillverkade. Av dessa var fyra exemplar av modellen 9-5 och 20 exemplar 9-3. 24 bilar var högerstyrda och 26 hade ratten till vänster i bilen. 

 – Vi räknade med att själva kunna sälja de 26 vänsterstyrda till den inhemska marknaden, men det var mer osäkert om de högerstyrda, säger Anas vd Joachim Lind till TTELA.

 Men det gick alltså vägen och nu har alla de nära 100 sista Saabarna kommit iväg från fabriken i Trollhättan.