Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin

Sista skriket för Aston Martin DBS

Aston Martin låter modellserien DBS gå i graven, men det sker knappast i lugn och stillhet. DBS 770 Ultimate är precis som det låter – den mest effektstinna versionen hittills. Faktiskt märkets starkaste bil någonsin.

Aston Martin fyller 110 år vilket bland annat firas genom en sista specialversion av modellen DBS, som från början hette DB11. Vi ska även nämna att DB11 blev först ut med Aston Martins egen turbomatade V12-motor på 5,2 liter och modellen heter sedan 2018 just DBS. För övrigt ett modellnamn med tydlig koppling bakåt i märkets historia och givetvis har vi provkört 1960-talsmodellen. Innan dagens modellserie får somna in för gott släpps nu den sista och definitiva specialversionen – DBS 770 Ultimate. 

Basen till bilen är en självbärande kaross i aluminium och det är mycket riktigt V12-motorn som är hjärtat. När den där motorn lanserades låg effekten på 715 hästkrafter, en siffra som hoppade upp till 725 när modellserien döptes om till DBS. Under årens lopp har ett flertal olika specialversioner av DBS sett dagens ljus och starkast hittills har DBS GT Zagato varit med sina 760 hästar. Nu blir det tio hästar till, 770 totalt, samtidigt som vidmomentet ligger stadigt kvar på 900 Nm. Maxeffekten levereras enligt Aston Martin vid 6 500 r/min och vridmomentet är tillgängligt i spannet 1 800-5 000 r/min. Mäktigt, inget snack om saken. 

1 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
2 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
3 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
4 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin

När den där motorn får gå fullt, då gäller det att hålla i sig. Alltså, på riktigt. När vi körde DBS Superleggera vid Bankalaset 2020 på Ring Knutstorp visade den sig vara riktigt lynnig. Lätt hänt med 725 hästar och bakhjulsdrift kan tyckas, det bestående minnet var att bilen var svårkörd när effekten skulle utnyttjas. Aston Martin-bilen var utan tvivel något annorlunda och lätt skräckinjagande i vissa situationer. Undrar hur det blir med 770 hästar?

DBS 770 Ultimate kommer att tillverkas som både coupé och cabriolet (kallad Volante, helt enligt Aston Martin-tradition). Normalt sett brukar specialversioner likt Ultimate tillverkas i liten skala. Vi kan jämföra med tidigare DBS GT Zagato som tillverkades i 19 exemplar (lika många som DB4 GT Zagato tillverkades i på 1960-talet) eller DBS Superleggera 007 Edition som tillverkades i 25 exemplar. Sett i ljuset av dem kommer DBS 770 Ultimate bli rena dussinversionen då 499 exemplar ska tillverkas, fördelat på 300 coupé och 199 Volante. Svårsålt? Tydligen inte, alla exemplaren är redan sålda...

1 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
2 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
3 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
4 AV 4
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin

Hårdvaran i bilen är i stort sett densamma som tidigare. Växellådan är fortfarande den åttaväxlade ZF automatlådan och en differentialbroms ser till att kraften går till båda drivhjulen. Keramiska bromsar är standard och bromsutrustningen följer samma standard som för vanliga DBS. Många detaljer följer samma mall som tidigare, men detaljförändringar märks på många ställen. Inställningsförändringar på de adaptiva stötdämparna? Check på den. Förstärkt främre fjäderbensstag för bättre vridstyvhet? Check på den. Stumt monterad styrväxel för att höja nivån av styrkänsla? Check på den. 

1 AV 5
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
2 AV 5
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
3 AV 5
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
4 AV 5
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin
5 AV 5
Foto: Dominic Fraser / Aston Martin

En rad kolfiberdetaljer särskiljer 770 Ultimate från DBS, liksom de nya fälgarna i 21 tums storlek. Just storleken är inte ny, inte heller däckdimensionerna 265/35 R21 fram och 305/30 R21 bak, men designen är det. Tre olika utseenden finns att välja mellan, där kombinationen svart halvmatt med diamantslipade detaljer hör till extrautrustningen. Vilket för oss in på möjligheten att skräddarsy sin Aston Martin. En verksamhet som inte vet några gränser. Vid ett tidigare besök hos avdelningen, som numera heter Q by Aston Martin, fick vi det tydligt svart på vitt – möjligheterna är oändliga. Just då höll man på att renovera och modifiera en Aston Martin Virage Volante, en öppen bil från slutet av 1990-talet. Som hade lackerats lila och fått en ny gul inredning uppsydd. Kunden får vad den vill, men god smak kunde man tydligen inte köpa...

Inredningen i DBS 770 Ultimate är en blandning av alcantara, läder och kolfiber, med DBS 770 Ultimate-logotyper flitigt utströsslade. Givetvis kommer varje bil även att vara numrerad och försedd med plakett.