Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nevs/Bilweb Auctions

Sista Saab-bilen är nu till salu!

Vill du lägga vantarna på ett stycke ur svensk industrihistorias uppgång och fall har du nu en rejäl chans, sista Saaben är lämna Stallbacka-fabriken säljs nämligen på auktion.

I somras skrev vi om att Nevs avser att auktionera ut den absolut sista tillverkade bilen med Saab-emblem, en 9-3 Aero Sedan Turbo4 med 220 hästkrafter stark bensinmotor. Nu är tiden kommen, auktionsföretagen Bilweb Auctions har lagt ut objektet på sin sajt och budgivningen startar när som helst.

Foto: Nevs/Bilweb Auctions

Värderingsmannen Peter Sundfeldt har gett bilen idel högsta betyg – fem av fem i tekniskt, interiört, exteriört och helhetsskick. Inte så konstigt eftersom bilen har rullat sju mil (6,6 enligt bild) sedan den lämnade Stallbacka-fabriken i Trollhättan. Milen har avverkats under fotosessionerna på Saabs gamla testbana.

Bilen värderas till mellan 350 000 och 450 000 kronor. Vad reservationspriset är satt till är okänt.

Foto: Nevs/Bilweb Auctions

Den unika Saaben är tillverkad i april 2014 som en av de sista i den korta rad av nytillverkade 9-3:or som Nevs tog fram med start 2013. Exemplaret sattes i trafik så sent som 15 maj 2019.

Klassisk förarmiljö à la Saab.Klassisk förarmiljö à la Saab.Klassisk förarmiljö à la Saab.
Klassisk förarmiljö à la Saab. Foto: Nevs/Bilweb Auctions

Bilen kommer sannolikt att locka budgivare från fler länder än Sverige, Saab är ett märke med entusiaster från världens alla hörn. Det kan trissa upp priset. Vad som i stället skulle kunna verka för priset inte rusar iväg är att de inbitna Saab-entusiasterna inte ser denna bil som den sista Saaben, utan den sista äkta Saaben, det vill säga sista bilen som tillverkades under Saab Automobile innan konkursen i december 2011, är en 9-3 1,9 TTiD med 180 dieselhästar och manuell låda. Den tillverkades i juni 2011.

Foto: Nevs/Bilweb Auctions

Den som lägger högsta budet på denna sista Saab 9-3 Aero, och som når upp till reservationspriset, får utöver själva bilen även en exklusiv rundvandring hos Nevs i Trollhättan, alltså gamla Saab-fabriken som i dag har fokus på elektrifiering och andra tekniker för morgondagen.

En annan klassisk Saab-detalj, tändningslåset mellan framstolarna. På så vis fick man "allt" samlat på samma plats (handbroms och växelspak/väljare utöver tändningslåset).En annan klassisk Saab-detalj, tändningslåset mellan framstolarna. På så vis fick man "allt" samlat på samma plats (handbroms och växelspak/väljare utöver tändningslåset).En annan klassisk Saab-detalj, tändningslåset mellan framstolarna. På så vis fick man "allt" samlat på samma plats (handbroms och växelspak/väljare utöver tändningslåset).
En annan klassisk Saab-detalj, tändningslåset mellan framstolarna. På så vis fick man "allt" samlat på samma plats (handbroms och växelspak/väljare utöver tändningslåset). Foto: Nevs/Bilweb Auctions

Pengarna som bilen inbringar kommer att gå till The Nevs Sustainable Mobility Scholarship, ett stipendium som Nevs delar ut i samarbete med Högskolan Väst i Trollhättan till en person som gör betydande insatser för att främja framtida mobilitetslösningar.

Den två liter stora Ecotec-bensinmotorn är en GM-produkt och monterades i Opels fabrik. I dag finns varken Saab eller Opel kvar inom General Motors.Den två liter stora Ecotec-bensinmotorn är en GM-produkt och monterades i Opels fabrik. I dag finns varken Saab eller Opel kvar inom General Motors.Den två liter stora Ecotec-bensinmotorn är en GM-produkt och monterades i Opels fabrik. I dag finns varken Saab eller Opel kvar inom General Motors.
Den två liter stora Ecotec-bensinmotorn är en GM-produkt och monterades i Opels fabrik. I dag finns varken Saab eller Opel kvar inom General Motors. Foto: Nevs/Bilweb Auctions

Vi har kört exakt en sådan bil, bortsett från den svarta karossfärgen, som den som nu auktioneras ut. Hur en 9-3 Aero Sedan Turbo4 årsmodell 2014 upplevs kan vi därför bjuda dig på här.

Här hittar du auktionsobjektets annons.

Rättelse: Denna sista Saab är inte den sista som tillverkades, även om Nevs kallar den för "the very last Saab". Det handlar om sista Saaben som lämnade fabriksgolvet, inte den som sist lämnade produktionslinan.