Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jaguar

Sista uppdateringen för Jaguar F-Type

Jaguar släpper en sista uppdatering för den välkända F-Type inför modellens sista produktionsår. Efter 2023 försvinner den ur portföljen för att ge utrymme åt elektrifiering. Det avslutar också 75 år av sportbilar med rena förbränningsmotorer hos märket.

Brittiska Jaguar har för en tid sedan meddelat att man ska sluta med förbränningsmotorer och i stället satsa på elektrifiering. Sportbilarna är inget undantag och snart försvinner en av dem: F-Type. Nästa år blir modellens sista produktionsår och inför det lanserar tillverkaren en sista uppdatering.

Man kan till 2023 års modell av F-Type välja mellan en fyrcylindrig bensinmotor på 300 hästkrafter, en 5,0-liters V8-motor med 450 hästkrafter eller samma motor fast med R-beteckning och 575 hästkrafter.

1 AV 3
Foto: Jaguar
2 AV 3
Foto: Jaguar
3 AV 3
Foto: Jaguar

V8-varianterna kommer att förses med ett jubileumsmärke som lyder ”F-Type 75”, helt enkelt för att hedra det sista produktionsåret för rena förbränningsmotorer. Det ska förstås också särskilja bilen från ”standard”-versionen, vilket man gör genom glanssvarta fälgar, prestandastorlar i Windsor-läder och skräddarsydda inredningsdekorationer. Även nya färgen ”Giola Green” finns som alternativ. Den fyrcylindriga versionen kommer alltså inte att förses med jubileumsutrustningen.

De första leveranserna av F-Type 75 beräknas ske redan i januari 2023 och priset börjar på cirka 780 000 kronor för den ”vanliga” bilen, och 980 000 kronor för jubileumsvarianterna. Värstingmotorn i kombination med cabrioletkaross är det dyraste alternativet som kostar från drygt 1,3 miljoner kronor.