Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Sista V40-exemplaret har rullat in på Volvo Museum

Det finns en hel del som kommer att sakna numera nedlagda Volvo V40. Denna skara människor kan bege sig till Volvo Museum i Göteborg för att beskåda det sista byggda exemplaret.

I fredags, den 4 oktober 2019, rullade den absolut sista Volvo V40:n vägen fram till Volvo Museum på Hisingen i Göteborg. Där kommer bilen att stå utställd tillsammans med många andra Volvo-modeller genom tiderna, från 1927 års ÖV4 till alla möjliga olika konceptbilar som den svenska biltillverkaren rönt stor uppmärksamhet med under åren.

LÄS MER: Volvo V40-provkörningar

Sista V40:n flankeras här av Stefan Inerfeldt, kommersiell projektledare, till vänster, och Lennart Odhner, produktchef V40. Foto: Volvo Cars

Det var den 18 juli i år som sista V40:n byggdes i fabriken i Gent, vilket vi skrev om då. Under lite mer än sju år tillverkades 667 530 exemplar. Det är 207 exemplar fler än vad Volvo Amazon tillverkades i.

LÄS MER: Volvo V40-test

Foto: Volvo Cars

Vad som gör avslutandet av V40-eran lite mer speciell än andra avslut är att med V40:s nedläggning är nu Volvo helt fritt från Ford. V40-utvecklingen påbörjades nämligen när Volvo Cars fortfarande var under Fords ägo. V40 är därför baserad på Fords så kallade C1-plattform som användes till bland annat Ford Focus och C-Max, men även till Mazda 3 och Mazda 5.

Sista V40:n, en T3 R-Design i Bursting Blue metallic. Foto: Volvo Cars

Nu har Volvo inte kvar någon C-segmentstor modell i utbudet. Hur det kommer att tas emot av konsumenterna återstår att se, V40 var nämligen en av märkets storsäljare. Med V40 Cross Country var modellserien än mer framgångsrik. De senaste åren stod Cross Country-versionen för ungefär en femtedel av totala V40-försäljningen.