Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självkörande bilar behövs – här är beviset

Trött på allt trafikkaos ute på vägarna? En lösning på problemet är på väg och det är inte vi bilförare som kommer att rädda världen, utan de autonoma bilarna, det vill säga de bilar som är självkörande.

https://youtu.be/iHzzSao6ypE

Alla har vi någon gång suttit fast i trafiken, svurit som borstbindare och undrat varför det inte går fortare. Orsaken är ofta inte en olycka längre fram, utan lättdistraherade förare med långsamma reaktionstider som skapar dragspelseffekter – eller rödljuskorsningar som var för sig fungerar bra men som tillsammans skapar stockningar.I filmen ovan, släppt i går av CPG Grey, förklaras på ett pedagogiskt sätt varför trafikkaos uppstår och att det nästan alltid är vi människor (kallade apförare i filmen) som är orsaken. Visst kan grundorsaken vara något annat, men efterföljderna står alltid människan för. Ta exemplet med en rumpsniffare som ligger tajt bakom en annan bil som bromsar lätt för släppa in en annan bil från en påfart. Rumpsniffaren tvingas då bromsa hårdare och kedjereaktionen är igång. Just detta exempel upplevs dagligen på E18/Norrtäljevägen norrut i höjd med Danderyds kyrkogård, trots att där egentligen inte finns några hinder mer än de få bilar som ansluter till motorvägen från Danderydsvägen, och dessa få bilar är i grunden inget hinder.

LÄS OCKSÅ: Klotformade däck i framtiden

Men det finns en lösning på problemet och det stavas – enligt filmen och många andras mening – den självkörande bilen. Den självkörande bilen blir inte distraherad av icke-trafikrelaterade objekt vid sidan av vägen och den självkörande bilen har snabbare reaktionstider. Dragspelseffekterna skulle bli ett minne blott, därmed också trafikstockningar på motorväg och i stadstrafik. De autonoma (självkörande) bilarna har fördelen av att kunna köra med konstant avstånd i relation till hastigheten och när de självkörande bilarna kan utbyta information med varandra (finns redan till viss del i dag) behövs inte ens korsningar med trafikljus.

LÄS OCKSÅ: Trafikljus blir överflödiga i framtiden

Allt ovanstående låter som en utopi, och det är det nästan också. För att det ska flyta på som i filmen måste alla bilar vara självkörande. Det kommer att dröja väldigt lång tid innan den självkörande bilen har ersatt dagens manuellt körda bil, inte minst eftersom det är en kostnadsfråga.