Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Einride har fått en federal tillåtelse att köra sin självkörande bil på allmän väg i USA.Einride har fått en federal tillåtelse att köra sin självkörande bil på allmän väg i USA.Einride har fått en federal tillåtelse att köra sin självkörande bil på allmän väg i USA.
1 AV 2
Foto: Volvo
2 AV 2
Einride har fått en federal tillåtelse att köra sin självkörande bil på allmän väg i USA.

Självkörande bilar i Sverige – men lag tidigast 2024

Premium Det finns en färdig utredning om att vi kan tillåtna självkörande bilar på svenska vägar. Men enligt uppgifter till Teknikens Värld har ärendet fastnat i Regeringskansliet. Tidigast 2024 kan vi få se ett första förslag till en ny lag om vem som egentligen är ansvarig för ett fordon på vägen.

Tekniken för självkörande bilar blir allt mer pålitlig. Svenska företaget Einride, som arbetar med tunga transporter, har fått tillåtelse att använda sina självkörande fordon på allmän väg i USA. Det är i första steget ett federalt tillstånd och nu ska Einride söka lokala tillstånd i de olika delstaterna.

– Vi kör inte bara runt utan genomför de här projekten tillsammans med en kund. I USA handlar det om General Electric, säger Einrides Pia Berglund.