Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självkörande lastbilar ute på vägarna i USA

Daimler-ägda Freightliner börjar trafikera vägar i den amerikanska delstaten Nevada med självkörande lastbilar.

https://youtu.be/uhKmKug7DXM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I tisdags registrerades två Freightliner-lastbilar som självkörande fordon och rullar nu på vägarna i Nevada, USA. Trots att lastbilarna som går under namnet ”Inspiration Truck” är självkörande är de dock inte förarlösa då lagen fortfarande kräver att det sitter en förare bakom ratten. Anledningen till detta är att ett förare ska kunna ta över körningen om det av någon anledning skulle behövas.

Daimler har under en längre tid utvecklat tekniken som även har testats under 1 600 mil på Daimlers testbana i Tyskland. Under förra året visade Mercedes även upp den själkörande konceptlastbilen ”Future Truck 2025

” som då klarade av att för egen maskin köra längs en teststräcka på Autobahn.Freightliner Inspiration Truck som baseras på Cascadia-modellen delar den autonoma tekniken med Future Truck 2025. Systemet ”Highway Pilot” använder sig av radar och stereokamera, plus assistanssystem som adaptiv farthållare, för att på egen hand klara av att på ett säkert sätt ta sig fram längs vägarna.Systemet fungerar dock, som namnet antyder, endast på motorväg så föraren är tvungen att själv ratta lastbilen på mindre vägar och i städer, samt vid eventuella omkörningar.Enligt Freightliner ska det autonoma körläget kunna minska bränsleförbrukningen med upp till fem procent. Flera lastbilar kan även sammankopplas för att köra i karavan vilket minskar luftmotståndet och sänker bränsleförbrukningen.

https://youtu.be/9hA9SMaRVQ8https://youtu.be/RjRaVExmwVk