Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nissan

Självkörande Nissan Leaf körde 37 mil på egen hand

I Storbritannien ingår Nissan i ett projekt för utveckling av självkörande, så kallad autonom, teknik. Efter tusentals testmil har man nu lyckats låta en specialbyggd Leaf köra nästan 37 mil utan input från en människa.

I juli 2017 sjösattes forskningsprojektet HumanDrive i Storbritannien, ett projekt med flera inblandade, bland annat Nissan, Hitachi och universitetet i Leeds, och med stöd från brittiska myndigheter. Syftet har varit, och är fortfarande, att utveckla avancerad självkörande teknik för fordon.

Namnet HumanDrive kan ses som en aning missvisande, mänsklig körning är ju inget nytt eller unikt. Valet av namn syftar i stället till att den autonoma (självkörande) tekniken ska vara så människolik som möjligt.

Foto: Nissan

Under två och ett halvt år har 37 000 rader kod skrivits samtidigt som fyra petabyte (fyra miljarder megabyte) data har samlats in från sensorer och annat vid bland annat testkörningar. Datan har analyserats noggrant och använts som grund till att lära systemet att köra så mänskligt som möjligt. Ungefär två tusen mil har avverkats under perioden.

Foto: Nissan

I slutet av november i fjol lyckades en specialbyggd Nissan Leaf utrustad med åtta LIDAR-sensorer (laserradar), sju kameror, en radar, GPS-teknik och AI (artificiell intelligens) köra 36,8 mil mellan Cranfield och Sunderland – på egen hand, utan att en människa behövde ingripa i körningen.

Sträckan som bilen körde beskrivs som utmanande med växlande vägkvalitet på både motor- och landsvägar, komplexa rondeller (cirkulationsplatser) samt sträckor utan vägmarkeringar och mittlinjer.

Många sensorer och kameror, blandat med GPS-teknik och AI, låter bilen köra på egen hand. Så här kan det se ut när systemen tolkar och behandlar den data som samlas in.Många sensorer och kameror, blandat med GPS-teknik och AI, låter bilen köra på egen hand. Så här kan det se ut när systemen tolkar och behandlar den data som samlas in.Många sensorer och kameror, blandat med GPS-teknik och AI, låter bilen köra på egen hand. Så här kan det se ut när systemen tolkar och behandlar den data som samlas in.
Många sensorer och kameror, blandat med GPS-teknik och AI, låter bilen köra på egen hand. Så här kan det se ut när systemen tolkar och behandlar den data som samlas in. Foto: Nissan

En viktig del i systemet är maskininlärningstekniken (ett delområde inom artificiell intelligens) som Hitachi ligger bakom. Den Nissan Leaf HumanDrive med tillhörande system som används i projektet utför maskininlärning i realtid, det vill säga samtidigt som körningen sker. Bland annat tolkas data från tidigare trafiksituationer för att på bästa möjliga sätt hantera situationer som uppstår under körningen.

https://youtu.be/M6J8NQ6g8xg

Nissan nämner inget om när tekniken kan vara mogen för marknaden, men räkna med att HumanDrive och andra liknande system ligger relativt många år fram i tiden.36,8 mil är för övrigt nytt brittiskt rekord för en självkörande bil. Ingen annan autonom bil har kört lika långt på det brittiska öriket utan människohänder på ratten.