Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault / Teknikens Värld

Självkörande taxibilar kan få grönt ljus i Tyskland

Självkörande taxibilar kan bli tillåtet i Tyskland inom kort. Biltillverkaren Volkswagen och Daimler ligger på för att Angela Merkel ska ge så kallade robottaxis tillstånd i tyska städer.

Självkörande bilar har debatterats mycket de senaste åren. Bilindustrin förklarade tidigt att de stod redo men bland annat dödsolyckan i Arizona – där en självkörande Volvo XC90 som testades av Uber körde på en kvinna – bromsade utvecklingen. Bristen på ett globalt regelverk och olika länders olika syn på trafiksäkerhet har på många sätt lamslagit utvecklingen.

Men nu har den tyska bilindustrin fått ett genombrott. Förbundskansler Angela Merkel föreslog den 10 februari att självkörande fordon enligt nivå 4 ska få framföras på vägar i Tyskland redan nästa år.

LÄS MER: Kraschen som bromsade de självkörande bilarna 

VW har utsett chef

Transportministern Andreas Scheuer förklarade att den politiska viljan finns för att se självkörande taxibilar och bussar inom en mycket snar framtid.

Enligt biltillverkarna kan förslaget, om det röstas igenom, bli ett stort internationellt genombrott och regelverket skulle kunna fungera som en mall för andra länder att använda för sina egna regler.

Med tydliga regler kan flera tillverkare inleda slutfasen av utvecklingen. 

Ingen av de stora tyska tillverkarna har bilar färdiga i dag och bland andra Daimlers vd Ola Källenius har pausat utvecklingen av Mercedes robottaxis. I stället har Källenius försökt att lägga mer resurser på att utveckla mer avancerade förarstödsystem för koncernens personbilar.

Men med ett regelverk i botten kan det gå snabbt för tillverkarna att sätta ihop självkörande bilar och bussar. I november utsåg Volkswagen Christian Senger till chef för utvecklingen av självkörande bilar och det är inte överraskande att regelmakarna nu går hand i hand med bilindustrin för att få till både regelverk och fordon samt av allt att döma också se till att den egna bilindustrin får fördelar jämfört med de tillverkare som liggare före i utvecklingen.

LÄS OCKSÅ: Renaults autonoma taxitjänst till Paris