Foto: Baidu

Självkörande taxiservice öppnar i Peking

Med hjälp av en app ska man kunna beställa en förarlös taxi i Peking. Det kommer väl till pass inför vinter-OS 2022.

Den självkörande revolutionen sägs komma att förändra bilvärlden i grunden. Men det är inte biltillverkarna som går i spetsen för utvecklingen, utan sökmotorerna. Googles systerbolag Waymo erbjuder taxitjänster i självkörande bilar utan säkerhetsförare i ett begränsat område i Arizona, USA, och nu meddelar den kinesiska sökmotorjätten Baidu att man kommer att göra det samma, i Peking. 

Från och med nu ska man kunna ta en helt förarlös robottaxi i Shougang Park i östra Peking. Användarna beställer en körning i en app i mobiltelefonen och när man kliver ombord och klickar på ”starta resan” kommer systemet att se till att alla sitter fastspända i sina säkerhetsbälten innan bilen kör iväg. I bakgrunden finns dock alltid en mänsklig operatör som kan fjärrstyra fordonet ”i händelse av exceptionella nödsituationer”, som Baidu uttrycker det. 

Men först måste man låsa upp dörrarna, genom att skanna en QR-kod och hälsokod på bilen för identitetsverifiering.

Foto: Baidu

– Introduktionen av obemannade tjänster är ett absolut nödvändigt steg för kommersialisering av autonom körning. I dag startar vi de fullt förarlösa robottaxitjänsterna i Peking för allmänheten, vilket vi uppnått först efter att ha genomfört otaliga skalbara förarlösa tester i många städer under lång tid, säger Yunpeng Wang, vice president och chef för autonom körteknik hos Baidu.

Att man har valt just Shougang Park för att introducera sina självkörande bilar i kommersiell trafik beror på att området kommer att stå värd för vinter-OS i Peking 2022. Så här kommer robottaxin att köra omkring idrottare, besökare och personal mellan alla arenor, restauranger och hotell.