Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självkörande testflotta expanderar

100 nya bilar från FCA till Googles autonoma testflotta – som nu byter namn till Waymo.

Testflottor med självkörande bilar är på tapeten just nu men av en annan anledning än vad man kan tro. Hallelujastämningen byttes nyligen till rena skräcken när Uber och Volvos självkörande bilar gjorde bort sig redan under sin första dag på fältet på San Franciscos gator.

Dålig eller bra tajming – FCA, Fiat och Chrysler-koncernen, har nu meddelat att man har levererat 100 bilar av modellen Chrysler Pacifica till Waymo, samarbetspartnern rörande autonom körning. Waymo är inte en ny aktör utan det rör sig om Googles projekt inom området som nu har ett nytt namn.

Bilarna ska nu konverteras och ansluta sig till resten av testflottan under början av 2017. Bilarna kommer att köra på testanläggningar tillhörande både FCA och Google – alltså inte på allmän väg. Men att det skulle vara ett bevis på att Volvo/Uber ligger före FCA/Waymo i utvecklingen håller inte experter med om. Googles teknik ska ligga i framkant och man har gjort omfattande tester i simulator.

Vi har tidigare skrivit om att uppstickare som Apple och Google nu gör gemensam sak med etablerade biltillverkare i stället för att utmana dem med egna fordon.