Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självkörande Uber-bilar inblandade i 37 olyckor innan dödsolycka

En ny undersökning visar att Ubers självkörande bilar var inblandande i hela 37 olyckor innan den ödesdigra dödsolyckan i mars 2018.

I mars 2018 inträffade den första dödsolyckan med en självkörande bil. Det var en av Ubers testbilar, en Volvo XC90, som i staden Tempe, Arizona, körde på en fotgängare som korsade gatan. Kvinnan avled senare på sjukhus.

Nu har den amerikanska myndigheten National Transportation Safety Board, NTSB, släppt en rapport som visar att Ubers testbilar varit inblandade i hela 37 olyckor under 18 månader innan dödsolyckan. Testbilarna ska bland annat ha kört in i stolpar som avgränsat cykelbanor och testförare har fått ingripa när bilen har vinglat ut i mötande körfält. Något som i ett fall ledde till att testbilen kraschade in i en parkerad bil.

– Vi har vidtagit kritiska programförbättringar för att ytterligare prioritera säkerheten. Vi uppskattar djupt NTSB:s utredning om kraschen och ser fram emot att granska deras rekommendationer, säger Sarah Abboud, talesperson för Ubers satsning inom självkörande bilar.

LÄS MER: Polisen släppte filmen från dödsolyckan

Gällande dödsolyckan så avbröt Uber all testverksamhet fram till december 2018, då med uppdaterad mjukvara som ska ha fler begränsningar och säkerhetsåtgärder. Enligt NTSB ska Uber ha avaktiverat autobromssystemet i den aktuella olycksbilen. Enligt simulationer av olyckan ska bilar med den uppdaterade mjukvaran, enligt Uber, klara av att identifiera en fotgängare på 88 meters avstånd, eller 4,5 sekunder innan olyckan skedde.

Efter olyckan har åklagaren i Arizona kommit fram till att Uber inte var straffrättsligt ansvarig. Den lokala polismyndigheten har även utfört ljustester på olycksplatsen för att undersökan om testföraren kan hållas ansvarig. De har kommit fram till att olyckan var helt undvikbar och föraren vid olyckstillfället ska ha ägnat sig åt att titta på tv.