Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självkörande Volvo-bilar får nu rulla i Sverige

Det har suttit långt inne, men nu har Volvo Cars får det nödvändiga tillstånd av Transportstyrelsen som tillåter dem att köra med autonoma bilar på svenska vägar.

Volvos Drive Me-projekt med självkörande bilar har pågått under flera år och i fjol överräcktes nycklar till familjer som ska leva med och använda specialutrustade fordon ur testflottan som ska rulla i och runt Göteborg. Men längre än till nyckelöverlämningen kom man inte, Volvo saknade nämligen de nödvändiga tillstånd som Transportstyrelsen kräver för dylik testverksamhet.

Men enligt Dagens Industri är nu hindret med ett specifikt tillstånd avklarat. Transportstyrelsen har fått in de kompletterande dokument som de krävt av Volvo och nu gett klartecken för att låta verksamheten påbörjas på riktigt.

– Det här är ett av tillstånden vi behöver på vägen mot självkörande bilar, vilket naturligtvis är positivt, säger Johan Larsson, kommunikationsansvarig för Volvos autonoma utveckling, till Dagens Industri.

Volvo får dock inte köra var som helst, och inte heller hur som helst. Vägsträckorna det handlar om är E20, E45 samt riksväg 40 och flera leder runt Göteborg. De självkörande Volvo-bilarna får i autonomt läge inte överstiga 60 km/h och de får inte heller genomföra filbyten. Föraren av en självkörande Volvo-bil måste dessutom ständigt ha en hand på ratten samt ha genomgått en speciell utbildning hos Volvo.

Ett krav på Volvo som följer med tillståndet är att biltillverkaren fortlöpande måste analysera risker och rapportera tillbaka till Transportstyrelsen som dessutom kan utföra egna kontroller för att se om Volvo håller sig inom ramarna för tillståndet.

– Vi är varken nöjda eller missnöjda, det här är ett tillstånd sedan får vi ser vart vi tar oss, säger Johan Larsson.